Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


12 признака за нисък тестостерон

Текст A

1. Проблеми с ерекцията

Ниският тестостерон често води до проблеми с ерекцията. Хормонът стимулира продукцията на азотен оксид, чийто вазодилататорен ефект подпомага ерекцията. Ако нивата на тестостерона са твърде ниски, индивидът от мъжки пол не би могъл да достигне до желаната цел.

Фактори, довеждащи до еректилна дисфункция:

  • Тютюнопушене.
  • Болести на щитовидната жлеза.
  • Висок холестерол.
  • Стрес.
  • Алкохол.
  • Диабет.
  • Високо кръвно налягане.

 2. Косопад

С напредването на възрастта много мъже страдат от косопад. Той може да засегне и женския пол. Автори на проучване от 2012г. откриват, че импланти съдържащи тестостерон подпомагат растежа на косата при някои жени с дефицит на полови хормони.

3. Остеопороза

Тестостеронът подпомага производството на костна тъкан и поддържането на костната плътност. Намаленото ниво на хормона е предразполагащ фактор за фрактури.

4. Редуциране на големината на тестисите

Мъжете с нисък тестостерон може да забележат намаляване на размера на тестисите си при липса на студена температура. Скротумът също е възможно да се усеща по-мек от обичайното.

5. Редуциране на количеството семенна течност

Тестостеронът стимулира производството на семенна течност. Намаленото количество е индикация за тестостеронова недостатъчност и възможно безплодие при мъжа.

6. Проблеми със съня

Мъжете с нисък тестостерон страдат от трудно заспиване или инсомня. Често срещана сред тези мъже е и сънната апнея, причиняваща краткотрайно спиране на дишането, последвано от дълбоко хъркане и събуждане.

7. Ниско либидо

Натурално с напредването на възрастта либидото спада, но при мъже с нисък тестостерон в млада възраст, липсата на сексуално влечение е забележим индикатор за хормонален дисбаланс.

8. Редуциране на мускулна маса

Тестостеронът играе основна роля в развитието на мускулатурата. Липсата му довежда до забележима загуба на мускулна маса. Въпреки спадането на мускулната маса, според проучване от 2016 г. силата и функцията на мускулите остава непроменена.

9. Горещи вълни

Често свързваме горещите вълни с променливите нива на естроген около менопаузата. Освен естрогенът, тестостеронът довежда до същия симптом.

10. Спад в енергията

Ниският тестостерон предизвиква загуба на енергия и прекомерна умора.Човек се чувства уморен след адекватна почивка и избягва практикуването на спорт.

11. Повишена мастна тъкан

В някои случаи мъжете с нисък тестостерон развиват гинекомастия.

12. Промяна в настроението

Често се забелязва намалена концентрация, депресия, раздразнителност.

 

 

 

 


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.