Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


3.54% от българското население страда от глаукома

Текст A

Десетки пациенти се прегледаха при очните специалисти от ВМА в рамките на тридневната кампания за безплатни профилактични прегледи, организирана във връзка със Световната седмица за борба с глаукомата. Според данните, актуализирани в началото на месец март 2018 г., 3.54% от българското население (или 248 354 души) имат глаукома. Информацията представи началникът на Катедра "Очни болести, ушни, носни и гърлени болести и орална хирургия" проф. Лъчезар Войнов по време на лекция пред пациенти, отганизирана съвместно с пациентска организация "Глаукома".

В световен мащаб – към 2013 г. 64,3 млн. души са били засегнати от болестта. Очакванията са през 2020 г. техният брой да достигне 76 млн., а през 2040 г. – до 111,8 млн. Преобладаването на първичната откритоъгълна глаукома е най-високо в Африка, а разпространението на първичната закритоъгълна глаукома – в Азия.

И още статистика – при мъжете вероятността от развитие на първична откритоъгълна глаукома в сравнение с жените е по-голяма. Подобна е тенденцията по отношение на хората, живеещи в градските райони в сравнение с хората в селските райони.

По време на лекцията проф. Войнов, който е и национален консултант по очни болести, представи какви са рисковите фактори, начините за изследване и лечение. Той припомни старата максима „Глаукомата каквото вземе, не връща” и подчерта, че единственият доказан метод за ранно диагностициране на заболяването са профилактичните прегледи.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.