Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


АMERICAN HOSPITAL и KOÇ UNIVERSITY HOSPITAL откриха офис в София

Текст A

В Университетската болница работи първият в Европа гама нож за големи мозъчни тумори

В гр. София бе открит офис на АMERICAN HOSPITAL и KOÇ UNIVERSITY HOSPITAL - единственият официален представител извън САЩ на американския онкологичен център MD ANDERSON в Хюстън (Тексас, САЩ).

KOÇ UNIVERSITY HOSPITAL (Университетска болница КОЧ) разполага с първия в Европа и Близкия Изток радиохирургичен апарат ICON за големи мозъчни тумори, с което осигурява най-иновативно и съвременно лечение на пациентите си. Лечението на мозъчни тумори с последното поколение гама нож ICON не изисква хирургическа намеса, като уникалното при него е, че апаратът е подходящ и за пациенти с тумори над 3,5 см.

Гама ножът е процес, чрез който се насочват множество нискоенергийни радиоактивни лъчи към зоната на заболяването във вътрешността на черепа, без да увреждат здравата мозъчна тъкан. Използван за първи път през 1968 г., днес гама ножът се използва в около 330 центъра в цял свят. Според статистически данни от 2017 г., повече от един милион пациенти с различни мозъчни заболявания са лекувани с гама нож.

Гама ножът ICON, с който KOÇ UNIVERSITY HOSPITAL разполага, е най-новият и най-модерен модел към момента. Апаратът за томография е интегриран в апарата на гама ножа и в случай на необходимост може да се прилага лечение без метални рамки. За стабилизирането на главата на пациента се използва маска вместо метална рамка. Освен това с него могат да бъдат лекувани и някои тумори, които се намират в критични или в големите области, като рискът от странични ефекти от радиацията е минимален.

Процедурата елиминира необходимостта от анестезия и реанимация и отнема само няколко часа. Предимствата на лечението с гама нож са свързани още с липса на необходимост от подстригване на косата и бързо връщане на пациента към работен режим. Още на следващия ден от лечението пациентите могат да се върнат към нормалното си ежедневие.

Освен за доброкачествени и злокачествени мозъчни тумори, гама ножът ICON се прилага също при лечение на артерио-венозни малформации, двигателни нарушения и тремор при болни от Паркинсон.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.