Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Астмата в ранна възраст може да допринесе за детското затлъстяване

Текст A

Ново изследване на Университета на Южна Калифорния (USC) в Лос Анджелис изследва ефектите на астмата и лечението й върху детското затлъстяване. Констатациите са публикувани в сп. American Journal of Respiratory and Critical Care. Учените изследвали медицинските досиета на 2 171 деца без затлъстяване на възраст между 5-8 год. Тези деца са били част от здравно проучване на децата в Южна Калифорния (CHS) и са клинично проследявани в продължение на 10 год.

Изследователите установяват, че астмата в ранна детска възраст е допринесла за развитието на затлъстяване през следващите години, главно в ранното детство и юношеството. Възрастта на поява на астма изглежда, че не влияе на риска от затлъстяване.
Що се отнася до връзката между употребата на лекарства за лечение на астма и затлъстяването, изследователите правят друго интересно откритие. Те установяват, че употребата на медикаменти за лечение под формата на инхалатори, значително намаляват риска от затлъстяване. Тези резултати са независими от физическата активност.

Някои от ограниченията на проучването включват факта, че изследователите не са имали достъп до достатъчно информация относно начините на хранене или физическата активност. "Децата, които имат астма, често са с наднормено тегло или със затлъстяване, но научната литература не е в състояние да каже дали астмата причинява затлъстяване", добавя водещият изследоманел д-р Чен. "Въпреки това нашето проучване подкрепя констатацията, че астмата в ранна детска възраст може да доведе до повишен риск от затлъстяване в детството", отбелязва той. Част от проблема може да бъде порочен кръг, при който астмата и затлъстяването си влияят взаимно негативно.
Въпреки че това наблюдение изисква допълнително проучване, интересното е, че корелация съществува, независимо от физическата активност и употребата на медикаменти за лечение на астмата.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.