Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Бактериите в червата могат да повлияят на риска от затлъстяване при юношите

Текст A

Бактериите в червата могат да повлияят на теглото по време на детството и юношеството, показват изследователите, които установяват, че микрофлората на червата сред затлъстелите деца и тийнейджъри се различава от тази на младите хора с нормално тегло. Главният автор д-р Никола Санторо и неговият екип (Кънектикът, САЩ) докладват своите констатации в сп. Journal of Endocrinology & Metabolism.
Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ през последните 30 години процентите на затлъстяване са се увеличили два пъти при децата и четири пъти при юношите.

Тези растящи стойности са основен проблем на общественото здраве. Младежите с наднормено тегло е по-вероятно да бъдат с наднормено тегло и в зряла възраст, което може да повиши риска от инсулт, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, както и някои видове рак.
Необходимо е да се определят стратегии, които могат да помогнат за предотвратяване или лечение на затлъстяването в детска възраст и д-р Санторо и екипът му вярват, че може да са на една стъпка от такава стратегия. Тяхното проучване включва 84 деца и юноши на възраст 7-20 год., от които 7 са с наднормено тегло, 15 – с нормално тегло, 27 – със затлъстяване, а 35 са с тежко затлъстяване.
От техния анализ изследователите идентифицирали осем групи от чревната микрофлора, които били свързани с нивата на мазнините в тялото. Четири от осемте групи на чревната микрофлора са в много по-големи количества при деца и тийнейджъри, които са със затлъстяване и усвояват въглехидратите много по-ефективно, отколкото участниците с нормално тегло. Тези резултати според изследователите сочат, че черният дроб конвертира късоверижните мастни киселини в мазнини и така се натрупват мазнини в мастната тъкан.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.