Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Бактерия свързва болестта на Крон с артрита

Текст A

Пациентите с болест на Крон (IBD) също така често имат ставни болки. При болестта на Крон имунната система може да атакува не само червата, но и опорно-двигателния апарат, което води до развитието на спондилоартрит – болезнено състояние, което засяга гръбначния стълб и ставите. Скорошно изследване, публикувано в Science Translational Medicine помага да се обясни връзката между тези привидно несвързани симптоми и може да помогне на лекарите да идентифицират пациенти с болест на Крон, които са по-склонни да развият спондилоартрит и съответно позволява да се определят по-ефективни терапии за двете състояния.

Съгласно изследването нова технология е помогнала на изследователите да идентифицират вид E. coli при хора с болестта на Крон, която може да предизвика възпаление, свързано със спондилоартрит. Изследователите използват фекални проби от пациенти с IBD, за да идентифицират бактерии в червата, които са покрити с имуноглобулин А (IgA), който се бори с инфекциите. Използвайки флоуцитометрия, изследователите открили, че IgA покрити E. coli са в изобилие във фекалните проби както при пациенти с болестта на Крон, така и със спондилоартрит.Изследователите също установили, че пациенти с болестта на Крон и спондилоартрит имат по-високи нива на ТН17+ клетки и че цитокин, наречен IL-23, предизвиква тяхната активност. Неотдавна FDA одобри анти-IL-23 лекарство за болестта на Крон. Резултатите от изследването могат да помогнат на лекарите да изберат терапии, които са насочени срещу симптоми и на двете заболявания.

"По отношение на лечението на IBD, това е стъпка в правилната посока – да може клинично и биологично да се характеризира подтипът на болестта и след това да се избере лекарството, което най-добре ще пасне на пациента", добавят изследователите. Резултатите от това иновативно проучване ще помогнат да бъде взето информирано решение за това кои лекарства ще имат най-голям шанс да помогнат на съответния пациент.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.