Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Безопасен ли е мелатонинът за бебетата?

Текст A

Мелатонинът участва в регулацията на цикъла сън-бодърстване. Този хормон е доказано безопасен за употреба от възрастни, но не е напълно изяснена безопасността му при деца.

Организмът произвежда мелатонин, но последният може да се приема под формата на хранителна добавка.

Важно е да се отбележи, че употребата на хранителни добавки не се регулира по правилата, важащи за лекарствените продукти. Учените все още не са определили категорично дали употребата на мелатонин при нарушения на съня на бебета е оправдана.

Новородените имат много ниски нива на мелатонин, като с възрастта тези нива се повишават. Повечето кърмачета установяват циркаден ритъм на сън и бодърстване средно 6 до 18 седмици след раждането.

Безсъние се наблюдава при до 25% от здравите деца и до 75% от децата с нарушения в нервно-психическото развитие. Мелатонинът може да помогне в повлияването на безсънието.

В проучване от 2010 г. със 72 деца с хронично безсъние е установено, че мелатонинът съкращава времето на заспиване с 35 минути, сравнено с групата с плацебо.

Според учените ниските дози мелатонин са безопасни за децата. Авторите на проучване от 2019 г. установяват, че ефективната доза за повлияване на безсъние при деца е между 1.0 и 7.5 mg, като профилът на странични ефекти не се различават от установения в предишни проучвания.

Наличните доказателства са ограничени, затова са необходими допълнителни задълбочени изпитвания за оценка ефектите на мелатонина върху детския организъм. Задължително е детето да се консултира с педиатър преди да се стартира прием на мелатонин.

Според Центъра за контрол на болестите, мелатонин следва да сеприема около 30 min преди лягане. При деца, които лесно се събуждат се препоръчват форми в удължено освобождаване.

Обичайно мелатонинът се предлага на таблетки. Тъй като на децата е по-трудно да преглъщат таблетки са разработени течни, разтворими и дъвчащи форми.

Американската асоциация по педиатрия препоръчва да се стартира с най-ниската ефективна доза, като обичайно това са 0.5 mg до 1 mg дневно.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.