Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Биомеханичната мистерия зад смъртоносното формиране на тромби - разкрита

Текст A

Изследователи използват биомеханични инженерни техники за разкриване на мистерията около механичните сили, оказващи влияние върху формирането на тромби. Откритията ги приближават с една стъпка по-близо до създаването на нови антитромботични лекарства, избягвайки сериозните им странични ефекти.

Докато коагулацията – активирането на тромбоцитите да образуват съсирек – е ключът към спиране на кръвозагуба, свръхактивацията на този механизъм може да доведе до формирането на смъртоносни тромби, водещи до инфаркт или инсулт.

Изследователите използват микрофлуиден канал, имитиращ стесняването на кръвоносните съдове, причиняващо формирането на тромби, за да наблюдават активацията на тромбоцитите във физиологични условия при формирането на тромби.

Учените демонстрират, че разстройството на кръвния ток води до активиране на интегрин, рецептор за адхезия, който медиира агрегацията на тромбоцитите при формирането на тромб. Интегринът е механосензитивен протеин, който тромбоцитите използват, за да осъществят механична сила, генерирана от динамиката на кръвния поток.

Интегрините улесняват свързването и отговора на клетките към околната механична среда.Те позволяват на клетките да прилепват една към друга, и имат много добри „комуникационни” умения, изпращайки сигнали в две посоки за осъществяване на свързващата им функция. Също така те очувствяват клетката и подпомагат реакцията й към екстрацелуларната среда. Интегринът може да инструктира тромбоцитите как точно да формират тромб.

Изследователите казват, че откритието, че биомеханичният растеж на тромба е основно медииран от интермедиерен състояние, предизвикано от уникален биомеханичен път на активиране на интегрина, има потенциал да ни отведе до разработването на нови антитромботични стратегии.

Откритието може също така да предложи помощ на пациенти с диабет, тъй като техните тромбоцити са по-резистентни на терапия с конвенционалните анти-тромботични лекарства. Таргетирането на биомеханични пътища може също да има предимството на превенция на смъртоносните тромбози, без страничните ефекти от лечението.

Проучването предлага ново обяснение за лошата ефикасност на конвенционалните антитромботични медикаменти при третирането на сърдечно-съдови болести. Въпреки че тези лекарства инхибират биохимичното активиране на тромбоцитите, те не могат да блокират сигналните им биомеханични пътища.

Тъй като диабетът представлява огромен проблем за човечеството, това откритие хвърля светлина върху предпазването на предразположените към развитие на сърдечно-съдови заболявания диабетици.

„Механичното активиране” на тромбоцитите, открито в проучването обяснява защо тромбоцитите могат да агрегират и акумулират под въздействието на механична стимулация при висока турболенция съвсем сами, водейки до блокиране на кръвоносния съд.

Това проучване предлага нови идеи за развитие на иновативна и високоефективна антитромботична терапия без сериозните нежелани ефекти на животозастрашаващо кървене.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.