Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Болестта на Паркинсон може би започва в червата

Текст A

Открития на учени от Университета Каролинска в Стокхолм, Швеция, публикувани в сп. Neurology, показват, че болестта започва от интенстиналния тракт и достига до мозъка чрез блуждаещия нерв. Предишни проучвания са свързвали червата и блуждаещия нерв с болестта на Паркинсон (БП). Изследователите обаче твърдят, че досега доказателствата са били емпирични оскъдни и противоречиви. Изследователите са се стремили да разберат дали когато клоновете на вагусния нерв са отстранени чрез ваготомия, рискът от болестта на Паркинсон намалява. Обикновено ваготомия се извършва за намаляване на киселинната секреция в стомаха за лечение и превенция на пептични язви.

Данните от националните регистри на Швеция са проучени и са сравнени 9 430 души, претърпели ваготомия между 1970 г. и 2010 г. – 377 200 лица от общото население. Когато при анализа са сравнени два вида ваготомия – трункусна и селективна, екипът наблюдава по-нисък риск от болестта на Паркинсон сред хората с трункусна ваготомия. Тя включва пълна резекция на главния ствол на вагусния нерв, докато при селективна ваготомия се прекъсват само някои от нервните клончета. Екипът установява, че хората, които са имали трункусна ваготомия най-малко 5 години преди началото на проследяването са с 40% по-малко вероятно да развият болестта на Паркинсон, отколкото тези, които не са имали операция.

Тези резултати дават предварителни доказателства, че БП може да започне в червата. Други доказателства в подкрепа на тази хипотеза са, че хората с болестта на Паркинсон често имат стомашно-чревни проблеми, като запек, които могат да започнат цели десетилетия преди да се развие класическа клинична картина. Освен това проучвания са показали, че хората, които по-късно ще развият болестта на Паркинсон, притежават протеини, за които се смята, че играят ключова роля в болестта на Паркинсон в червата. Учените предполагат, че тези протеини неправилно се нагъват в пространството и това се разпространява от клетка в клетка.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.