Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Бърз тест с дъвка показва има ли възпаление

Текст A

Зъбните импланти понякога водят до усложнения: 6 до 15% от пациентите развиват възпалителен отговор след поставяне на зъбен имплант. Това се дължи на бактериите, които унищожават меките тъкани и костта около импланта.

В бъдеще пациентите ще могат да се възползват от бърз и достъпен метод, оценяващ дали те носят такива бактерии, използвайки диагностичен тест, основан на дъвченето на дъвка. Тестът е разработен от фармацевтичен изследователски екип във Вюрцбург, Германия.

На практика тестът работи по следния начин: ако има възпаление в устната кухина, при дъвченето на дъвка се отделя горчив агент. След това пациентите могат да посетят зъболекаря си, който да потвърди диагнозата и да предпише лечение. Този тип ранно откриване има за цел да предотврати сериозни усложнения, като загуба на костна тъкан. Според учените всеки може да използва този нов диагностичен инструмент навсякъде и по всяко време без да е необходимо никакво техническо оборудване.

Какъв е механизмът на действие: при наличието на възпаление се активират специфични ензими, които разграждат протеини. Само за 5 минути тези ензими разграждат и специална съставка на дъвката, като по този начин освобождават горчив химикал, който може бързо да бъде усетен.
Изследователският екип предоставя и доказателство, че този принцип действа на практика. Първите проучвания, използващи слюнката на пациентите, са проведени в стоматологична клиника в Римини, Италия.

Учените планират да създадат компания и да пуснат диагностичната дъвка на пазара. Предполага се, че ще отнеме две до три години, преди да се предлагат свободно на пазара.
В момента се разработват бързи тестове с дъвки за други медицински състояния. Учените се надяват да могат да диагностицират и други заболявания, за да идентифицират и адресират тези заболявания възможно най-рано.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.