Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Цианобактериите – бъдещето на слънцезащитата?

Текст A

Слънцезащитните кремове и овлажнители, получени от биологични източници, като цианобактериите например, може би са по-безопасна алтернатива на синтетично получената козметика. Това са резултатите на скорошно изследване, публикувано в Европейския журнал по алергология.
Използването на органична материя при разработването на слънцезащитни продукти може да намали риска от нежелани странични ефекти и да предотврати постъпването на потенциално вредни химикали в околната среда. Използването на биологични съединения има много потенциални предимства за козметичната индустрия. Едно от тях е способността на организмите да се самообновяват и възпроизвеждат. Така се гарантира устойчиво развитие.
Една група от такива организми, цианобактериите, има голям потенциал за козметологията, тъй като някои от видовете населяват изключително сухи местообитания и произвеждат съединения, които им дават възможност да се справят с едновременно висока UV радиация и екстремно засушаване.
Някои от тези съединения са микоспорин-подобните аминокиселини и сцитонеминът, които осигуряват силна протекция както срещу дълговълновата, така и срещу късовълновата UV радиация. Такива природни фотопротектори биха могли да бъдат използвани като алтернатива на синтетичните UV филтри. Цианобактериите имат по-високи нива на растеж и фотосинтеза, отколкото по-вис­шите растения, лесно изпълними хранителни изисквания, могат да виреят в затворени системи за отглеждане и не се конкурират със селското стопанство. Въпреки това основното предизвикателство пред мащабното внедряване на тези биологични съединения в козметичната промишленост е създаването на икономически изгодно и устойчиво производство.
Техническите подобрения, свързани с търсенето на пазара, трябва да виждат увеличаване на прилагането на метаболити от цианобактериите в сектора на козметиката, обобщават авторите.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.