Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Дали ниските нива на витамин D увеличават риска от рак на гърдата?

Текст A

Ново проучване от Бразилия потвърждава доказателствата, събрани от предишни изследвания, което предполага, че жените с ниски нива на витамин D след началото на менопаузата имат по-висок риск от развитие на рак на гърдата. През последните няколко години много проучвания обсъждат значението и потенциалното въздействие на витамин D по отношение на риска от рак на гърдата.

Едно такова проучване, което работи с група участници от Япония, установява, че жените с най-високи нива на витамин D имат значително по-нисък риск от рак в сравнение с тези с най-ниски нива на витамина. В момента изследователи от Държавния университет на Сао Пауло в Бразилия са стигнали до подобни заключения, след като са анализирали данни от 627 бразилски жени на възраст 45-75 години.Техните констатации са докладвани в публикация в сп. Менопауза.

Участниците се състояли от две групи жени: 209 диагностицирани с рак на гърдата, плюс 418 жени без рак, които са били включени като контролна група. Всички участници е трябвало да са имали последна менструация преди поне 12 месеца. Сравнявайки медицинската информация, събрана от двете групи жени, изследователите отбелязват, че по време на диагностицирането, жените с рак на гърдата са имали по-често нисък или много нисък серумен витамин D, в сравнение с контролната група.

При провеждането на анализ на риска (с коригиране на съответните модифициращи фактори, като възраст, BMI и време от началото на менопаузата) учените заключили, че жените с рак на гърдата са имали 1.5 пъти по-висок риск да имат ниски нива на витамин D от жените без рак. Авторите предполагат, че подходящите нива на витамин D могат да помогнат за намаляване на риска от рак, като пречат на клетъчната пролиферация.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.