Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Депресията удвоява риска от летален изход при сърдечно-съдово заболяване

Текст A

Ново проучване, публикевано в сп. European Heart Journal, изследва риска от преждевременна смърт при пациенти, които са диагностицирани както с депресия, така и с исхемична болест на сърцето (ИБС). Исхемичната болест на сърцето е най-широко разпро­странената форма на сърдечни заболявания. И напоследък все повече и повече изследвания сочат ефекта на психологическото безпокойство и депресията върху риска от смъртност сред пациентите с ИБС.

Екип от изследователи в Солт Лейк Сити проведе мащабно проучване, за да проследи връзката между хората, диагностицирани с ИБС, и след това и с депресия. Изследвани са общо 24 137 пациенти с ИБС, обективизирани ангиографски. Използвайки специфични международно одобрени протоколи, изследователите определят дали пациентите имат депресия, или не. Общо на 3 646 (15%) от пациентите е поставена диагноза депресия при продължителното проследяване на лечението. Това са по-често млади пациенти и по-често жени. Също така е по-вероятно да имат диабет, често са били диагностицирани и в миналото с депресия. От всички пациенти, диагностицирани с депресия, 27% са получили диагнозата си в рамките на една година от диагностиката на ИБС, 24% в рамките на 1 до 3 год. след диагностицирането на сърдечното заболяване, почти 15% – между 3 и 5 год., и близо 37% – повече от 5 год. след появата на ИБС. Изследователите заключават, че "пост-ИБС депресията е най-силният предиктор за летален изход". Всъщност, диагностицирането с депресия, в който и да е момент след установяването на ИБС, е повишило двойно риска от преждевременна смърт. Нещо повече, тази зависимост остава валидна, независимо от това дали депресията е възникнала веднага след диагностициране с ИБС, или години по-късно.

В заключените, екипът призовава клиницистите да продължат да тестват за наличието на депресия и при нужда да провеждат лечение, дори години след като пациентът е бил диагностициран със сърдечно заболяване.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.