Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Детските филми насърчават нездравословното хранене

Текст A

Колкото и невинни да изглеждат филмите за деца, нови изследвания разглеждат дали те насърчават или не положително отношение към здравословната храна и проблемите около затлъстяването. И резултатите са обезпокоителни. Детското затлъстяване е нарастващ проблем. Последни проучвания разкриват, че 32% от децата на възраст от 2 до 19 год. са с наднормено тегло, а 17% са със затлъстяване. Много фактори имат роля за увеличаването на теглото – родителите, влиянието на връстниците, рекламите, заседналият начин на живот. Следващ фактор с ключова роля е гледането на телевизия. Продължителността на времето, което детето прекарва да гледа екрана, е свързано с по-голям индекс на телесна маса (BMI). Ново проучване, публикувано в сп. Pediatrics, се фокусира върху друг възможен фактор: начина, по който филмите оказват влияние върху възприятието за човешкото тялото и хранителния режим.

Все още не е ясно дали и как детските филми засягат децата, които ги гледат. Предишни изследвания показват, че засягането на сексуални теми и изобразяването на консумация на алкохол в медиите оказва влияние върху юношеското поведение, затова логично е да се предположи, че и хранителното поведение би се повлияло от медиите. Още повече, че детските филми представят като приемливи и нормални заседналия начин на живот и нездравословното хранене, като едновременно с това заклеймяват затлъстяването. Въпреки че в тези филми се появяват здравословни храни, те най-често са свързани с отрицателни или неутрални емоции. За разлика от това, е много по-вероятно вредните храни да бъдат показани в положителна светлина, напр. дадени като награда или консумирани на празник.

Все още няма категоричен отговор за влиянието на детските филми върху хранителното поведение на децата. Авторите на изследванията предлагат някои съвети: "важно е родителите и педиатрите да са наясно с културната среда на децата и да отправят съзнателни послания, насърчаващи здравословно хранене".


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.