Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Добрият сън е постижима мечта

Текст A

„Добрият сън е постижима мечта“ е мотото на семинар за лекари и пациенти, който ще се проведе в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда по случай Световния ден на съня. По традиция денят се отбелязва в последния петък преди пролетното равноденствие, който тази година се пада на 16 март.

Семинарът е първият по рода си съвместен форум на Българското дружество по неврология  и Българското дружество по сомнология, и е достъпен както за медици с интерес към нарушенията на съня, така и за пациенти, които искат да научат повече за една от най-честите, но и най-пренебрегвани заплахи за нашето здраве и живот.

Проблемите на съня във факти и цифри

  • Всяка пета катастрофа се дължи на заспиване на волана
  • Нарушенията на съня са 84 вида
  • 4% от мъжете и 2% от жените страдат от обструктивна сънна апнея
  • Обструктивната сънна апнея повишава 2 до 2,5 пъти риска от инсулт
  • Краткосрочните последствия от нарушения сън са дневната сънливост, раздразнителност, депресия и тревожност, инциденти на работното място и по време на шофиране, нарушения в концентрацията, сексуална дисфункция
  • Дългосрочните последствия от нелекуваната обструктивна сънна апнея са високо кръвно, сърдечно-съдови заболявания, диабет, когнитивен дефицит

 

Световният ден на съня

Отбелязва се от 2008 г. в последния петък преди пролетното равноенствие по инициатива на Световната асоциация за профилактика на съня с подкрепата на Световната здравна организация с цел да се намали влиянието на проблемите със съня върху обществото чрез по-добра превенция и управление на нарушенията на съня.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.