Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Доколко са безопасни електронните цигари за сърдечно-съдовото здраве?

Текст A

Все повече и повече хора се обръщат към електронни цигари, мислейки че те са без­опасна алтернатива на тютюневите изделия. Ново проучване от Университета в Западна Вирджиния, представено на провелата се в Уестминтър конференция Cardiovascular Aging, изследва въздействието на кратката и дългосрочната експозиция на електронни цигари (е-цигари) върху сърдечно-съдовото здраве (ССЗ) на мишки.

Учените предполагат, че излагането на парите на електронните цигари би могло да доведе до сърдечно-съдова дисфункция, сравнима с тази при обикновените цигари. Екипът изследва 4 женски мишки, които са били изложени на е-цигари остро (еднократна експозиция с продължителност 5 мин.) и 6 женски мишки, които са били изложени на е-цигари хронично (по 4 ч. всеки ден в продължение на 5 дни на седмица за 8 мес.). Електронните цигари при проучването съдържат 18 mg никотин на ml.

Изследователите изследвали диаметъра на артериите и вазодилатацията. Използвайки техника, наречена интравитална микроскопия, оценяват реактивността на артериолите. С помощта на Доплерово изследване е оценена скоростта на пулсовата вълна. Изследването установило, че в рамките на един час от излагането за 5 мин. на е-цигари, артериите се стесняват с 31%. Дългосрочната експозиция също води до намалена еластичност на аортата, 2.5 пъти по-висока в тази група в сравнение с контролната група само на филтриран въздух. Максималната релаксация на аортата, постигната при реакция на метахолин, е била 90% в контролната група, но намалява до 70% в групата с дълготрайна експозиция на е-цигари.

В резултат авторите заключават, че електронните цигари имат сериозни нежелани последици за ССЗ. По-специално, излагането на е-цигари води до преждевременно стареене на кръвоносните съдове. Тези данни показват, че е-циганите не трябва да се считат за безопасни и предизвикват значителни вредни ефекти върху ендотелната функция в кръвоносните съдове.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.