Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


"Дрес код: СИНЬО" за Световния ден за борба с диабета

Текст A

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14-ти ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият му цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг е символ на обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.

Ежегодно студентите от Медицинския факултет на МУ-Пловдив привличат вниманието на широката общественост към сериозните проблеми на все по-разпространеното социално значимо заболяване - диабета, чрез организирането на популярни инициативи, лекции и активно участие в кампании.

За своята кампания всяка година студентите разчитат на активната подкрепа на водещия ендокринолог и преподавател - професор д-р Мария Орбецова, дм, като студентите-медици тази година се концентрират върху това как диабетът влияе на женското репродуктивно здраве и диабетът развит по време на бременност наречен „гестационен“. От 17.30 ч. е лекцията на тема „Гестационен диабет“, която ще изнесе проф. д-р Мария Орбецова, дм, ръководител на секция и началник на клиниката по ендокринология и болести на обмяната към Медицински университет и УМБАЛ „Св. Георги“ гр. Пловдив.

Преди това от 16.30 ч. пред Аудиторния комплекс на МУ - Пловдив ще се формира „жив“ кръг от присъстващите, облечени в син цвят, наподобяващ логото на Световния ден, в знак на съпричастност към хората, заболели от диабет.

Събитието, организирано от бъдещите лекари започва от 16.30 и е със свободен достъп за ученици, граждани, пациенти, както и за всички професионално заинтересовани.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.