Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Еднократна универсална грипна ваксина е в процес на разработка

Текст A

Учените може би са открили начин за защита срещу грипа и всичките му бъдещи и мутирали щамове, чрез използването на нова универсална ваксина, която трябва да се приема само веднъж. Грипът е респираторно заболяване, причинено от грипни вируси. Вариращи от лека до тежка форма, най-добрият начин за предотвратяване на грипа е с ваксиниране всяка година.

Учени от медицинските университети на САЩ (Ню Йорк, Чикаго) и Канада провеждат нови изследвания, за да надградят по-ранно изследване, което разкри клас антитела, които са способни да неутрализират най-опасните видове грипни вируси. Новооткритите антителата могат да третират имунната система, за да открият част от вируса, който остава един и същ всяка година, което може да проправи пътя към универсална ваксина, която изисква една инжекция със защита през целия човешки живот. Част от вируса остава винаги разпознаваем, дори когато вирусът се изменя и мутира, което означава, че тялото може да се предпазва от грипа. Сезонните грипни ваксини работят, като предизвикват антителата да се развиват в тялото около 2 седмици след ваксинацията. Тези антитела се свързват с вируса и предотвратяват заразяването на клетките. Универсалните ваксини работят по същия начин, но те също така използват белите кръвни клетки, за да унищожат заразените клетки.

"Антителата работят по два начина. Единият начин е чрез свързване с вируса и го предпазват от заразяване на клетките. Друг начин е чрез „наемане” на други клетки на имунната система, за да убие заразените", казва старшият автор д-р Матю Милър. Той заключава, че универсалната противогрипна ваксина може да бъде достъпна в рамките на следващите 5 години. Като допълнение, откритието на д-р Милър и екипа му, публикувано в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences, може да помогне в лечението на други заболявания, като рак и СПИН.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.