Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Фибробластите предлагат нова таргетна терапия за ревматоиден артрит

Текст A

Скорошно проучване на учени от Университета в Бирмингам разкрива ролята на различните типове фибробласти в патогенезата на ревматоидния артрит (РА), откривайки нови хоризонти за изследване на заболяването.

При пациентите с ревматоиден артрит синовиалните фиброблати атакуват и увреждат хрущяла у костта около ставите. Екип от изследователи идентифицира два типа синовиални фибробласти в синовиалната мембрана. Учените открили, че при пациенти с ревматоиден артрит тези клетъчни видове, определени от наличието на специфични клетъчни повърхностни маркери (PDPN и CD248), агрегират в различни слоеве на синовиума и само един от тях (вида PDPN) отговаря за хрущялното увреждане.

По време на проучването фибробластни клетки от пациенти с РА се отглеждат ин витро в изкуствена синовиална мембрана, след това се "активират" чрез стрес индуцирани протеини, наречени цитокини. Изкуствената синовиална мембрана след това се въвежда в мишка (чиято собствената имунна система е била изключена), заедно с човешки хрущял, за да се симулира става и да се види как клетките ще развият ин виво. След имплантацията тестове показват, че най-вътрешният слой на изкуствената синовиална мембрана съдържа инвазивни фибробласти тип PDPN, докато частта по-далеч от хрущяла, съдържа неинвазивен тип CD248. Изследването потвърждава последните открития, че "активирани" фибробластни клетки могат да мигрират и да атакуват други хрущяли в тялото.
Това изследване не само показва съществуването на различни подгрупи от синовиални фибробласти, но също така, че тези клетки са в състояние да се самоорганизират в няколко слоя в присъствието на хрущялна тъкан.

Резултатите показват, че таргетната терапия с фибробластни клетки може да направи бъдещото лечение не само по-ефективно, но също така по-лесно управляемо за пациентите.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.