Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Генетични вариации, свързани с различните типове хранене

Текст A

Изследователи в RIKEN Center for Integrative Medical Sciences (IMS) в Япония и техни колеги от Университета в Осака откриват различни генетични вариации при хората в зависимост от техните хранителни навици. Публикувано в Nature Human Behaviour, проучването открива 9 генни локализации, асоциирани с консумацията на: месо, тофу, сирене, чай и кафе. Три от тях силно се асоциират с развитие на рак и диабет.

Вместо първично разглеждане на болестите, екипът RIKEN разглежда хранителните навици на участниците в проучването. Искат да открият дали има някакви специфични генетични вариации, които карат хората да консумират определени храни. "Знаем, че ние сме това, което ядем, но открихме, че това което сме, също влияе на избора ни какво да ядем."

Използвайки генетични данни от повече от 160,000 японци, те откриват 9 генетични локуса, свързани с консумирането на : кафе, чай, алкохол, кисело мляко, сирене, тофу, риба, зеленчуци или месо. Първоначалните асоциации между диета и геном показват, че консумацията на тези продукти има значение.

Според резултатите, има единични нуклеотидни полиморфизми в ДНК, свързани с консумацията на определен вид храна и поне един болестен фенотип, включително няколко вида рак и НИЗЗД.

Настоящите резултати ще са от полза за бъдещето на обществото. "Чрез оценка на индивидуалните особености в диетичните предпочитания на генетично ниво можем да помогнем за изграждането на едно по-здраво общество."

Източник: RIKEN

 


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.