Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Грип в детството – имунитет като възрастен

Текст A

Обикновено тялото ни е добре подготвено да се справи с грипа; нашата имунна система се справя с инфекциите и повечето ни причиняват не повече от няколко дни дискомфорт. Въпреки това веднъж на няколко десетилетия се появява нов щам на бързо разпространяващ се грипен вирус. Нови изследвания показват, че ако подобна пандемия се случи, може би ще можем да предскажем шансовете ни за оцеляване, основавайки се на годината ни на раждане и грипните вируси, на които сме били изложени като деца.

Досега учените смятаха, че вирусите, на които сме били изложени още като деца, нямат отношение към прогнозирането на имунитета срещу вируси в по-нататъшния живот. Резултатите от скорошни изследвания предполагат противното – по грипните вируси, на които сме изложени в детска възраст, може да се прогнозира от какви грипни вируси ще бъдем защитени по-късно в живота си. Когато тялото се срещне за първи път с грипен вирус, то произвежда антитела, насочени към хемаглутинините. Това са група протеини по повърхността на вируса, които се насочват към еритроцитите, атакуват ги и предизвикват слепването им.

Вирусните щамове се различават според типа хемаглутинини, които имат. Това е т.нар. имунологичен импринтинг и изглежда се определя изключително от това с какъв грипен вирус ще се срещнем първо в детството си.

Изследването обяснява защо някои възрастови групи са предразположени към по-тежки и фатални усложнения на грипна инфекция с нов и непознат за имунната им система щам.

С помощта на тази информация учените ще могат да предвидят кой от многото щамове грипни вируси ще предизвика следващата пандемия, както и кои възрастови групи ще бъдат засегнати в най-голяма степен.

В бъдеще изследователите се надяват да открият начин за промяна на имунологичния импринтинг и създаване на ваксина. Такава ваксина би могла да ни предпази в случай на пандемия.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.