Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Идентифицирани туморни клетки, свързани с агресивен рак на простатата

Текст A

Ракът на простатата е най-често срещаният рак при мъжете в Съединените щати. Най-агресивното лечение на рак на простатата има потенциално тежки странични ефекти, включително еректилна дисфункция, стерилитет и тазово-резервоарни нарушения.

Професор Купър от Университета в Източна Англия (УЕА) в Обединеното кралство, обяснява, че ракът на простатата в повечето случаи се развива бавно и по-голямата част от пациентите няма да се нуждаят от лечение през живота на мъжа, а лекарите се борят да предскажат кои тумори биха се държали агресивно.

В идеалния случай лекарите биха запазили по-радикалните лечения, като хирургия и лъчетерапия, за тези мъже с най-агресивен рак.

В предишно проучване екипът на Университета в Източна Англия прави значителна стъпка към решаването на този проблем, като идентифицира клетъчен тип, свързан с лоши резултати при рак на простатата.

Новото им проучване, публикувано в British Journal of Cancer, показва, че има вероятност туморите с най-голям брой от тези клетки да прогресират по-бързо. Това се дължи на повишен метастатичен риск.

За скрининг тест за рак на простатата се изследва нивото на простатно-специфичен антиген (PSA). Проучванията сочат, че масовият скрининг е оправдан, тъй като намалява общата смъртност от рак на простатата с 21%.

Независимо от това, по-голямата част от рака на простатата, диагностициран в резултат на тестове за PSA, напредва бавно и не се разпространява в други части на тялото.

Туморите на простатата съдържат различни видове клетки, всяка от които предполага различно ниво на риск.

Учените се опитват да разработят система за класификация на най-разпространените типове клетки на базата на модели на генна активност, т.нар. „модел на генна експресия“. В резултат е идентифициран уникалният молекулен подпис на агресивни туморни клетки, наречен DESNT.

В новата си статия те анализират модели на генна експресия в 1 785 туморни проби. След това те съпоставят количеството DESNT във всяка туморна проба с изхода от заболяването на съответния болен и откриват, че колкото повече DESNT клетки съдържа пробата, толкова по-голяма е вероятността ракът да метастазира.

В бъдеще учените се надяват да разработят система за класификация, която не само ще помогне да се идентифицират хората, чиито ракови заболявания ще метастазират, но и ще предскажат отговора на различни лекарствени комбинации.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.