Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Иновативен проект на гастроентеролозите от УМБАЛ „Пълмед“

Текст A

Водени от желанието си за познание и иновативност, екип от млади лекари от УМБАЛ „Пълмед“ разработи първия по рода си в страната научен проект, акцентиращ върху непознати за България ендоскопски методики. Начело на начинанието застава д-р Никола Боянов, специалист-гастроентеролог в УМБАЛ „Пълмед“.

Проектът е разработен съвместно с висококвалифицирани лекари по ветеринарна медицина във Ветеринарния факултет при Тракийски университет. На 23-ти април в гр. Стара Загора се проведе уъркшоп върху заложените в проекта високоспецифични ендоскопски техники  POEM (перорална ендоскопска миотомия), ESD (ендоскопска субмукозна дисекция), EMR (ендоскопска мукозна рецекция, извършена с мултибанд системи), ендоскопска тунелна резекция – STER (субмукозни тунелни ендоскопски резекции за субмукозни тумори). Процедурите са извършени върху живи свински модели, като специалистите имаха възможността да се справят в „реално време“ с основните рискове при извършването им – кървене и перфорация. Сред присъстващите специалисти бяха д-р Флорин Мушат от болницата в Констанца, Румъния и д-р Андрей Рагея от Букурещ, Румъния. Описаните методики са показани при ранен стадий на тумори на стомашно-чревния тракт и мотилитетни заболявания, като прилагането им осигурява по-добро качество на живот на пациентите, по-малък риск от усложнения и рецидиви. Очакванията на авторския колектив са посочените високоспециализирани ендоскопски техники да бъдат популяризирани в страната и да бъдат организирани още подобни събития, на които да бъдат обучени специалисти-гастроентеролози.

Благодарение на уъркшопи от този тип специалисти от цялата страна имат възможност да се обучават на практика и така да усъвършенстват уменията си в областта на диагностиката и лечението на гастроентерологичните заболявания. Радвам се, че по време на събитието се включиха над 20 активно практикуващи специалисти от различни градове на страната и вярвам, че събития от този тип ще се радват на все по-голяма посещаемост“, коментира д-р Боянов.

 

 


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.