Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Интестинални микотични видове влошават алкохолната чернодробна болест

Текст A

  
   
   
Скорошно проучване е сред първите, които показват, че чревните гъбички могат да допринесат за развитието на алкохолно заболяване на черния дроб. Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего и от института "Дж. Крейг Вентър" в Мериленд демонстрират, че пероралният прием на антимикотици предпазва мишките от прогресиране на алкохолната чернодробна болест. В други компоненти на изследването, проведени при хора, изследователите намират връзка между чревните гъбички и алкохолната чернодробна болест и риска от смърт от това заболяване.

В миналото алкохолната болест на черния дроб е свързвана с бактериален свръхрастеж в червата, както и с промяна в интестиналната микрофлора. Досега малко се знаеше за ролята на чревните гъбички в това заболяване. В настоящото изследване учените установяват, че гъбите се развиват много добре в червата на мишки, които са хронично излагани на алкохол. Освен това гъбичният свръхрастеж утежнява протичането на чернодробното заболяване, предизвикано от алкохол. За да се определи дали предотвратяването на такъв свръхрастеж би предпазило мишките от развитие на чернодробно увреждане, изследователите прилагат противогъбичния препарат амфотерицин В. В сравнение с нетретирани мишки, мишките които получават амфотерицин В показват по-малко чернодробно увреждане.

Изследователите провеждат и малки предварителни проучвания за наличието на гъбички в чревната микрофлора на хора с алкохолна злоупотреба и различна степен на чернодробно алкохолно увреждане. Наблюдава се свръхрастеж на един специфичен микотичен вид в сравнение със здрави контроли. Взети заедно, тези изследвания предполагат, че гъбичките могат да играят по-голяма роля в контрола на чревния микробиом, отколкото се смяташе досега. В бъдеще е възможно да се забави прогресията на заболяването чрез коригиране на равновесието на интестиналните гъбични видове.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.