Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Избухване на епидемия от белодробни увреждания

Текст A

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) обръща внимание на някои видове електронни цигари.

Центровете разследват епидемия от белодробни увреждания, регистрирана в САЩ от началото на октомври. Въпреки че причината за епидемията остава неизвестна, центровете съветват да не се използват електронни цигари, особено тези, които съдържат тетрахидроканабинол (THC) или никотин. Въпреки че бездимните цигари и електронните цигари често се рекламират като по-малко вредни от обикновените цигари, дебатът за въздействието на този вид продукти върху здравето продължава.

Докато повечето прегледи на литературата са стигнали до заключението, че доказателствата не са достатъчни, за да се направи преценка за безопасността на електронните цигари, скорошната повишена честота на белодробни заболявания затруднява пренебрегването на потенциалните вреди на бездимните устройства. Понастоящем CDC са регистрирали почти 1300 случая на увреждане на белите дробове, свързани с употребата на електронни цигари. Тези случаи са възникнали в 49 от 50-те щата в САЩ, а 26 от случаите са довели до смърт. CDC, заедно с Администрацията по храните и лекарствата (FDA) и други обществени здравни организации в момента разследват епидемията. Те препоръчват да се избягва употреба на бездимни устройства, съдържащи THC или никотин.

Продуктите с THC играят основна роля в настъпилата епидемия.

Засега събраните данни предполагат, че продуктите, съдържащи THC, са основният виновник. По-конкретно, 76% от хората с белодробни наранявания съобщават, че използват продукти, съдържащи THC, а 36% съобщават, че са използвали само тях 3 месеца преди появата на симптомите. По-специално, THC бездимни продукти „от улицата" или от членове на семейството или приятели играят основна роля в огнището, заключават CDC. Все пак възможността продуктите, съдържащи никотин, да играят роля в това повишаване на заболеваемостта, не може да бъде изключена.

Причината остава неизвестна

Центровете признават:

Институтът за обществено здраве признава обаче, че може да има повече от една причина, тъй като бездимните продукти съдържат много различни химикали, които понастоящем се изследват. Докато причините не станат ясни, Центърът заявява, че хората:

  • Не трябва да използват който и да е вид електронни или бездимни цигари, или такива с ТНС, продавани от неоторизирани източници.
  • Да не добавят такива вещества към устройствата, които не са предвидени от производителя.

Те също така предупреждават да не пушат редовно цигари, особено ако човек използва бездимните цигари, за да се откаже от пушенето. Центровете съветват хората да търсят методи за отказване от тютюнопушенето, които са препоръчани от доставчиците на здравни услуги и одобрени от FDA.

И накрая, те призовават хората да се свържат с лекар незабавно, ако развият някой от следните симптоми:

  • Кашлица, задух, или гръдна болка.
  • Гадене, повръщане, коремни болки или диария.
  • Умора, треска или загуба на тегло.

Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.