Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Как аспиринът и омега-3 могат да намалят риска от рак?

Текст A

Ацетилсалициловата киселина и омега-3 мастните киселини поддържат различни аспекти на здравето, а учените продължават да изследват как работят тези вещества. Едно скорошно проучване показва, че и двете могат да окажат влияние върху риска от рак на дебелото черво. В едно ново клинично проучване, наречено SeAFOod Trial, специалисти от университетите в Лийдс, Нотингам, Брадфорд и Нюкасъл в Обединеното кралство са направили интригуваща находка.

Те искали да видят дали широко разпространените лекарства (като аспирин и ейкозапентаенова киселина (ЕРА) – една от основните мастни киселини, съдържащи се в омега-3) биха намалили броя на преканцерозните полипи на червата при хора с висок риск от рак на дебелото черво.

Констатациите на изследователите се появяват в престижното сп. The Lancet. Изследователите набират 709 участници чрез 53 болници в Англия. Всички те са изложени на висок риск от рак на дебелото черво. Екипът разделя участниците на четири групи за лечение. От тях някои трябва да получават лечение само с аспирин, други само ЕРА, третата група трябва да получи комбинация от аспирин и ЕРА, а последната група е на плацебо.

Проучването показва, че както аспирин, така и ЕРА имат превантивни ефекти, което е особено вълнуващо, освен че те са относително евтини и безопасни. "Като се имат предвид новите доказателства, клиницистите трябва да обмислят тези средства за пациенти с повишен риск от рак на червата, редом с редовните колоноскопии” – отбелязва главният автор на изследването.

Изследователите също така добавят, че приемането както на аспирин, така и на EPA се оказва безопасно и участниците не са имали повишен риск от кървене.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.