Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Как йо-йо ефектът от диетите влияе на здравето на сърцето ни?

Текст A

Въпреки че правилното хранене в дългосрочен план намалява риска от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ), ние знаем много по-малко за това как един колеблив хранителен режим въздействана здравето на сърцето. Тъй като толкова много хора избират диета и след това постепенно се отклоняват от нея, изследователите се интересуват от това как йо-йо ефектът може да повлияе на ССЗ. Екип от учените наскоро публикуваха своите открития в сп. Nutrients. Участниците в проучването са следвали една от двете хранителни програми: средиземноморска диета или диетичен подход спрямо хипертонията (DASH). Водещият автор на изследването казва: "Нашият модел на хранене в стил DASH се фокусира върху контролирането на приема на натрий, докато средиземноморският модел се фокусира върху увеличаване на здравословните мазнини и пълнозърнестите продукти".

Участниците следват схемата си на хранене за 5 или 6 седмици. След този период учените оценяват сърдечно-съдовия риск на пациентите чрез измерване на редица параметри. Те включват кръвно налягане и нива на мазнини, глюкоза и инсулин в кръвта. След 5-6 седмици диета, участниците се връщат към стандартните си хранителни навици за още 4 седмици. След това, след друга сърдечно-съдова оценка, те възобновеняват използването на диетата DASH или на средиземноморската диета за още 5-6 седмици. И накрая, имат още един последен преглед в края на този период.

Анализът показа, че както се очаква, СС маркери се подобряват, когато индивидът се придържа към диетата. След това, след като се връщат към по-малко здравословен режим на хранене, биомаркерите отново стават по-неблагоприятни. След това, след като здравословните диети са възобновени, метаболитните маркери отново се подобряват. Ключовото послание е, че само няколко седмици здравословно хранене може да направи измерими подобрения на маркерите за СС здраве, но в същото време не отнема много време преди да се върнат в нездравословното си състояние, след като човек прекрати здравословната си диета.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.