Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Как помага Витамин B3 срещу развитието на меланом?

Текст A

Нови проучвания сочат, че никотинамидът е потенциален помощник в борбата с меланом.

Никотинамидът, познат също като ниацинамид, е форма на витамин B3 или ниацин. Открива се в множество храни като мляко, яйца, риба, зелени зеленчуци. Предлага се и под формата на хранителни добавки.

Витамин В3 е доказано средство за снижаване нивата на холестерол, а при дефицитът му се развива заболяването пелагра.

Нови проучвания, проведени от проф. Гари Халидей и негови колеги от Университета в Сидни, Австралия, предполагат, че витамин В3 може да бъде използван при меланом, особено при хора, които са с висок риск от развитие на заболяването.

Меланомът е вид рак на кожата, който започва в меланоцитите. Това са клетки от кожата, които произвеждат пигмента меланин, който защитава по-дълбоките слоеве срещу вредните УВ лъчи.

Според американското дружество на онколозите в САЩ, нови 87 110 случая на рак на кожата ще бъдат установени тази година, от които 9 730 ще бъдат фатални.

Излагането на УВ лъчи е водещ фактор за развитието на болестта. Меланомът променя ДНК на епителиоцитите, което довежда до неконтролируемото им делене. Никотинамидът подсилва възстановяването на ДНК на клетките на кожата.

Въпреки че слънцезащитните кремове са приети като основен метод за защита на кожата от развитие на меланом, според проф. Халидей и неговият екип, това средство е неубедително.

„Тези противоречиви резултати може да се дължат на факта, че при прилагането на слънцезащитен крем, хората се излагат по-продължително на слънчевите лъчи, смятайки че кремът ги пази”, твърдят авторите на проучването.

Въпреки това, учените споделят, че съществуват редица други методи за превенция на меланом, един от които е витамин В3.

За проучването си, проф. Халидей и колегите му изучават множество други изследвания, базирани на темата и резултатите показват, че витаминът е смятан за ефективен за превенция на меланом особено сред хора с висок риск.

Екипът цитира богат набор от проучвания, които доказват благоприятния ефект на никотинамида при защитата на кожата от увреждащите ефекти на УВ лъчите. Например, проучване върху клетките на човешкия организъм твърди, че никотинамидът може да спомогне за ДНК поправката на клетките, изложени на слънчево облъчване. Освен това, витамин В3 участва в редукцията на имуносупресорните и възпалителните механизми, присъщи на туморната патогенеза.

“Никотинамидът снабдява клетките с нови запаси от енергия, която позволява осъществяването на ДНК поправката на клетките след увреждане и премахва имуносупресорните ефекти на слънчевата светлина върху кожата”, твърди проф. Диона Даймън от Университета в Сидни.

На основата на тези твърдения, екипът смята, че витамин В3 е възможно успешно да участва в превенцията на рака на кожата.

В своето изложение, проф. Халидей и екипът му коментират резултати от изследване, свързано с ползата на никотинамид в борбата с актиновата кератоза-доброкачествен тумор на кожата.

В това проучване вземат участие 386 пациенти, всеки от които е диагностициран с поне едно доброкачествено образувание на кожата през последните 5 години.

На случаен принцип участниците се разпределят в две групи, от които едната приема по 500 mg никотинамид всеки ден в рамките на 12 месеца, а другата - плацебо. След дванадесетмесечния период, развитието на доброкачествени образувания на кожата се е редуцирало с 23% при пациентите, приемали витамин В3, в сравнение с останалите.

Според проф. Халидей, тези резултати дават зелена светлина за по-нататъшни проучвания свързани с никотинамдния ефект върху смъртоносният злокачествен тумор на кожата.

„За да прецезираме рискът от развитие на меланом, участниците в изследването трябва да са или вече излекувани от това заболяване индивиди, или такива, генетично предразположени към развитие на болестта”, отбелязват авторите.

„За адекватно установяване на случаите с меланом е необходимо проучването да бъде проведено за по-дълъг от 12 месеца период, включващо по-обширна група пациенти, защото меланомът е много по-рядко срещано заболяване от актиновата кератоза”.

В заключение, проф. Халидей и екипът му споделят:

„Основавайки се на най-новите клинични доказателства, свързани с ефекта на никотинамида върху актиновата кератоза и все още началните етапи на ин витро проучвания върху меланоцити и меланомни клетки, смеем да твърдим, че витамин В3 е ефективен и безопасен за прилагане при пациент с висок риск от развитие на меланом”.

Същевременно, екипът подчертава факта, че никотинамидът не бива да се разглежда като алтернатива на познатите и използвани слънцезащитни средства.

„Никотинамидът трябва да се използва като добавка към слънцепротективните средства и то само при пациенти с висок риск от развитие на меланом”, споделя проф. Халидей.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.