Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Как преценяваме непознатите спрямо формата на тялото им

Текст A

Смятате ли, че можете да разберете дали човек е раздразнителен или приятен и отговорен, само въз основа на формата на тялото му? Новото изследване хвърля светлина върху оценките, които хората правят на непознати, базирани само на техните тела. Изследванията разкриват бързите и категорични оценки, които правим за околните, основаващи се изключително на формата на тялото. Изводите от минали проучвания показват, че често формираме своите първите впечатления въз основа на чертите на лицето и решаваме например дали е лидер и емоционално стабилен. Ново проучване, публикувано в сп. Psychological Science, показва, че сме склонни да асоциираме черти на характера със специфични форми на тялото.

"Наистина ли хората поглеждат формата на човешкото тяло и светкавично определят дали човекът е мързелив, мотивиран или раздразнителен?" За да отговорят на този въпрос, екип учени създават 140 реалистични 3-D модели, равен брой мъже и жени. След това искат от 76 участници да огледат всеки от моделите от два различни ъгъла. Като цяло проучването установява, че участниците свързват по-тежките форми на тялото с отрицателни черти на характера, като мързел и безотговорност. Аналогично са склонни да свързват по-леките тела с по-положителни черти, като самочувствие и мотивираност. Също така, обвързват по-активните черти на характера, като екстровертност, раздразнителност, заядливост, с форми на тялото, стереотипно идентифицирани с женственост или мъжественост. Междувременно участниците свързват правоъгълните форми на мъжко и женско тяло с надеждност, свенливост и топлина, т.е. по-пасивни черти на характера.

Изследователите обобщават, че като комбинират специфични характеристики, те могат точно да предвидят как човек ще прецени типа на личността на модела.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.