Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Какво прави някои хора по-възприемчиви да бъдат ваксинирани?

Текст A

Поради „взривът” от ебола през 2014 г., е проведено проучване сред американски граждани с въпроса дали биха се ваксинирали срещу ебола. Около половината от участниците в проучването съобщават, че биха се ваксинирали, докато останалите твърдят, че биха отказвали, дори да им предлагат безплатна ваксинация.

Оказва се, че има три основни водещи фактора - страхът като генерално явление, доверие във властите по отношение контрола на кризисни ситуации и опасността от зараза. Интересно е, че ефективността и сигурността на ваксината не са сред водещите причини.

Страхът е водещ фактор не само по отношение на възможността за инфекция, но и като генерално явление въобще. Повече от 60% от хората, които признават, че се страхуват от нещо, са по-склонни да се ваксинират.

Доверие във властите. Хората, уверени в способностите на управляващите да се справят с кризисна ситуация, включително предотвратяване на епидемия, са по-склонни да се ваксинират.

Възможността за евентуална зараза е едва на трето място, т.к. въпреки че признават възможността от възникване на епидемия от ебола в САЩ, повечето от участниците в проучването споделят, че едва ли това ще се случи точно на мястото, където те живеят.

Ваксинацията е първичният здравен отговор на населението към нарастващия брой инфекциозни заболявания. В същото време има разрастване на голямо анти-ваксинално течение, което се разпространява, въпреки доказателствата за това, че ваксините работят и са безопасни. Съпротивата срещу и отказването на ваксинация е обявена за една от най-големите заплахи през 2019 г. от СЗО.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.