Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Кампанията „Не отлагай, прегледай се днес“ с акцент върху ранната диагностика на ревматичните заболявания

Текст A

Общопрактикуващите лекари у нас масово не разпознават симптомите на ревматичните заболявания


Организацията на пациентите с ревматични заболявания в Българи (ОПРЗБ ) стартира информационната кампания Don’t Delay, Connect Today („Не отлагай, прегледай се днес“), по повод Световния ден за борба с артрита – 12 октомври. Тя е част от инициативата на Европейската лига за борба с ревматизма (ЕУЛАР), която ще се проведе едновременно в цяла Европа. Целта е да бъде привлечено вниманието на обществото към ранната диагностика на ревматичните заболявания. ОПРЗБ е член на ЕУЛАР от 2011 г., а от 2015 г. председателят на организацията, Боряна Ботева е член на борда на пациентското крило на ЕУЛАР.

В Пловдив кампанията, която обединява лекари, пациентски организации и здравни специалисти, включва безплатни прегледи за ревматични заболявания в две от най-големите болници. Те ще се проведат по следния график:

МБАЛ „Тримонциум“ - доц. Генева

Кога: 17.10.2017 от 10:00- 12:00 часа

          18.10.2017 от 13:00 - 15:00 часа

Къде: бул. „Цар Борис III Обединител” №126

За записване: 032/ 66 39 66; 032/ 63 20 77

 

УМБАЛ „ПЪЛМЕД“ – д-р Клинканов

Кога: 24-25 октомври 2017

          от 10:00 до 16:00 часа

Къде: ул. „Перущица” №1A, блок А, ет. 4, кабинет 404

За записване: 032/607-349 или 070031033

 

„Решихме да популяризираме кампанията и в нашата страна, като акцентираме върху значението на ранната диагностика. У нас основен проблем е, че общопрактикуващите лекари не разпознават симптомите, не дават направления за преглед при специалист, тъй като са ограничени административно. Човек се лута и живее дълго време с болките, докато стигне до правилния специалист“, обяснява Боряна Ботева. Затова, освен безплатните прегледи, от организацията са подготвили и информационен щанд в Бизнес парк Софияна 19 октомври (от 11:00 до 14:00 ч.). Ранното поставяне на диагноза е ключ към предотвратяване на сериозни увреждания, но за жалост при повечето заболявания диагнозата се забавя средно с 2 години при ревматоиден артрит, 5 години при псориатичен артрит и 10 години при болест на Бехтерев.

Всеки, който има съмнение, че може да е с ревматично заболяване ще има възможност да провери това със специален тест, разработен от ревматолог, по инициатива на ОПРЗБ.

Тестът ще може да попълните на първия онлайн портал за най-честите автоимунни възпалителни заболявания www.probudise.bg.

Подробности за информационната кампания Don’t Delay, Connect Today („Не отлагай, прегледай се днес“), можете да следите на фейсбук страницата на ОПРЗБ, както и на интернет страницата на организацията - http://www.revmatologia.org/.

Ако изпитвате болка в ставите и гърба, скованост, умора, това може да е симптом на ревматично заболяване. Ако са налице тези симптоми, се консултирайте с ревматолог!

 

За ревматичните заболявания:

Терминът ревматични и мускулно-скелетни заболявания обхваща широк кръг състояния, като ревматоиден артрит, лупус, фибромиалгия, подагра, болест на Бехтерев и др. Ревматичните и мускулно-скелетни заболявания засягат повече от 120 000 000 европейци, вкл. и деца и новородени. В България пациентите са повече от 100 000 души. От тях около 30 000 са с болест на Бехтерев и около 60-70 000 с ревматоиден артрит. Цифрите са приблизителни, защото няма официална статистика. Ако ревматичните заболявания не се лекуват правилно и навреме може да се стигне до затруднения в изпълнението на ежедневни дейности, влошаване качеството на живот и инвалидизация.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.