Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Канабинолът намалява припадъците при пациенти с епилепсия

Текст A

Изследователи от щатския университет в Охайо установяват, че при децата със синдром на Lennox-Gastaut (LGS), които са приемали канабидиол всеки ден в продължение на 14 седмици, е намаляла честотата на атоничните припадъци с повече от 50%. Те представят откритието си на 69-тата Годишна среща на Американската академия по неврология, състояла се в Бостън, МА.

Атоничните припадъци, известни още като дроп-атаки, включват внезапна, кратка загуба на мускулен тонус. LGS е една от най-тежките форми на епилепсия. Състоянието се характеризира с различни видове припадъци, включително тонични, атонични, атипични абсанси и миоклонии.

Канабидиолът е един от над 80-те активни химикали, присъстващи в канабиса. Изследванията показват, че канабидиолът има терапевтичен потенциал за намаляването на тревожността при биполярно афективно разстройство, шизофрения и други психични заболявания. Скорошни изследвания също така показват, че канабидиолът може да се използва успешно при лечение на някои форми на епилепсия. Проучването обхваща 225 пациенти с LGS на средна възраст 16 години, които са имали около 85 атонични пристъпа месечно. В продължение на 14 седмици всички пациенти са приемали средно три антиепилептични лекарства.

По време на изследването пациентите приемат 10 или 20 mg канабидол или плацебо всеки ден, в комбинация с текущите си лекарства. Ефектът е по-изразен при по-високата доза. Пациентите, приемали 20 mg канабидиол дневно, са имали общо намаление на атоничните пристъпи с 42%, а за 40% от тях е установено намаляване на атоничните припадъци с минимум 50%. Изследователите съобщават, че над 80% пациентите, приемащи канабидиол, имат нежелани лекарствени реакции. По-голямата част от тези реакции са леки до умерени, като най-честите са намаляване на апетита и сънливост. Учените смятат, че техните резултати показват, че канабидиолът може да бъде от полза за пациентите с LGS.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.