Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Клетка в ретината е свързана с развитието на миопия

Текст A

Учените са открили нов вид клетка в ретината, която може да причини миопия, когато не функционира. Изследването е публикувано в Current Biology. Дисфункцията може да бъде свързана с количеството време, което едно дете прекарва на открито или далеч от естествена светлина. Това откритие може да доведе до нов терапевтичен подход за контрол на късогледст­вото. Повече от 1 млрд. души в света имат късо­гледство, като честотата на това заболяване се увеличава. То се свързва с това колко време прекарват хората в затворени помещения като деца.
Новооткритата клетка в ретината, която е силно чувствителна към светлина, контролира как окото расте и се развива. Ако клетката инструктира окото да расте твърде дълго, изображенията няма да се фокусират върху ретината, което води до късогледство и обрича човека на живот, свързан с носене на коригиращи очила или контактни лещи. Окото трябва да спре да расте в подходящия момент по време на детството. Отдавна е известно, че ретината съдържа сигнал за фокусиране на образа в окото. Този сигнал е важен за правилното регулиране на растежа на очите по време на детството. Новооткритата клетка е уникална сред много други видове с изключителната си чувствителност към това дали изображението е на фокус. Набляга се на въпроса: колко време, прекарано в затворени помещения, отключва късогледство? Следващата цел на учените е да се намери генът, който е специфичен за тази клетка. Тогава ще е възможно да се увеличи или намали активността на същия ген в опитни животни и да се опитат да предизвикат или да излекуват късогледство.
Ретината има около 50 вида ретинални ганглийни клетки, които заедно предават цялата информация, която ние използваме, за да възприемаме света. Всяка една от тях предоставя различна визуална информация, напр. цвят или движение – за всяко една точка от пространството.
Това откритие дава надежда за проучвания за генна терапия за лечението на слепотата и за подобряване на функцията на изкуствените ретинални протези.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.