Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Кожен пластир мери ефективно нива на кръвната захар

Текст A

Тестовете за мониторинг на кръвната захар чрез убождане на пръста може скоро да останат в миналото, благодарение на учени, които са разработили кожен пластир, който измерва нивата на глюкоза на всеки 10-15 минути.

Създаден от изследователи от Университета Бат в Обединеното кралство, пластирът се оказва възможна неинвазивна стратегия за мониторинг на кръвната захар.

Съавторът на проучването проф. Ричард Гай от Катедрата по фармация и фармакология и неговите колеги наскоро съобщиха за своите открития в списанието Nature Nanotechnology. 

Пациентите, страдащи от захарен диабет трябва редовно да следят нивата на кръвната си захар. Това включва използването на глюкомер, чрез който се изследва капка кръв от пръста.

Честотата на изследването на кръвната захар зависи от типа диабет, който човек има, и вида на лекарствата, които използва, но нерядко на пациентите им се налага да мерят нивата на кръвната си захар ежедневно. 

Тази форма на тестване може да бъде тежест за хората с диабет; изследвания показват, че страхът от болка и игли, цената на тест ленти и неудобството от процеса на самоконтрол са бариери пред добрия контрол на кръвната захар.

Новият кожен пластир обаче има потенциала да промени това. Той се състои от миниатюрни сензори, които използват електрически ток, за да „изтеглят“ глюкозата от течността, секретирана от клетките на космените фоликули.

Пластирът събира глюкозата в малки „резервоари“ и измерва нивата на всеки 10-15 минути. Надеждата е, че този пластир ще може да изпраща показания на глюкоза до смартфона или смарт часовника на потребителя и съответно да сигнализира, когато има нужда от лекарства.

Важното е, че пластирът не пробива кожата. Нещо повече, способността му да измерва глюкозата от толкова малка площ върху космените фоликули го прави много точен, така че не е необходимо да се потвърждават показанията чрез кръвна проба.

Проф. Гай и екипът му потвърждават точността на пластира, като го изпробват върху прасета. Те установяват, че пластирът успешно и точно проследява нивата на глюкоза в диапазони, наблюдавани при хора с диабет.

Допълнителни тестове върху здрави лица потвърждават, че пластирът е в състояние точно да проследи нивата на глюкоза за период от 6 часа.

В перспектива екипът се надява да удължи периода на мониторинг на глюкозата до 24 часа, както и да увеличи броя на сензорите, за да увеличи още повече точността.

С подобни модификации изследователите смятат, че кожният им пластир може да осигури така необходимата неинвазивна техника за мониторинг на кръвната захар при болни с диабет.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.