Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Колко често срещани са хранителните алергии в действителност?

Текст A

Хранителните алергии са широко разпространен проблем. Въпреки това, докато много възрастни в САЩ са убедени, че някои хранителни продукти ще ги накарат да имат алергична реакция, наскоро публикувано изследване твърди, че тези притеснения са неоснователни.

Според последните проучвания разпространението на хранителните алергии се увеличава. Агенцията по храните и лекарствата (FDA) посочва осем общи алергенни храни, признати от закона: мляко, яйца, риба, миди, орехи, фъстъци, пшеница и соя. Според FDA тези храни и техните производни са отговорни за около 90% от всички алергични реакции. Те могат да варират от неприятни, макар и обикновено не опасни симптоми, като сърбеж и диария, до потенциално животозастрашаващата анафилаксия.

Въпреки че милиони хора живеят с хранителни алергии, много други погрешно смятат, че имат алергия. В действителност на тези хора едва ли ще им навреди това, от което се предпазват. Това е заключението на неотдавнашно проучване, проведено от изследователи от детската болница Ann&Robert H. Lurie в Чикаго и Северозападния университет в Evanston, както в Илинойс. Констатациите, които се появяват в списанието JAMA Network Open, предполагат, че почти един на всеки 5 възрастни в САЩ смятат, че имат хранителна алергия, докато само около 1 на 10 действително страдат от такава.

19% от възрастните вярват, че са алергични.

Изследователският екип - ръководен от д-р Ручи Гупта - анализира данни, получени от представително проучване, което събира информация от повече от 40 000 възрастни, базирани в САЩ. Приблизително 26 милиона, или над 10%, от американските възрастни имат хранителна алергия, но д-р Гупта и колегите са установили, че около 19% от възрастните в САЩ вярват, че са алергични към определени храни. Въпреки това, тези вярвания изглежда са грешни, тъй като симптомите, които докладват, не сочат към хранителните алергии.

“Открихме, че 1 на 10 възрастни има хранителна алергия, но почти два пъти повече възрастни смятат, че са алергични към дадени храни, докато техните симптоми могат да предложат непоносимост или други състояния, свързани с храната,” обяснява д-р Гупта. Много хора, предполага тя, може да започнат да се страхуват, че са алергични, когато техните реакции всъщност се дължат на други условия.

"Важно е да се обърнете към лекар за подходящо изследване и диагностика, преди напълно да елиминирате определени храни от диетата", казва д-р Гупта, добавяйки: "Ако хранителната алергия се потвърди, разбирането за справянето със състоянието е от критично значение, включително разпознаване симптомите на анафилаксията и как и кога да се използва епинефрин”.

Най-честите алергии при възрастните

Сред хората с клинично диагностицирани хранителни алергии, едва на под 25% са предписани рецепти за епинефрин, който се използва за лечение на тежки алергични реакции. 

Друга интересна находка от проучването е, че почти половината от възрастните с хранителни алергии са развили поне една от алергиите си в зряла възраст.

"Бяхме изненадани да открием, че хранителните алергии при възрастни хора са толкова чести. Необходими са повече изследвания, за да се разбере защо се случва това и как можем да го предотвратим", казва д-р Гупта.

Когато изследват спецификата на хранителните алергии сред възрастните от САЩ, изследователите установиха, че най-често срещаните са:

  • Mиди (7.2 милиона)
  • Mляко (4.7 милиона)
  • Фъстъци (4.5 милиона)
  • Ядки (3 милиона)
  • Риба (2.2 милиона)
  • Яйца (2 милиона)
  • Пшеница (2 милиона)
  • Соя (1.5 милиона)
  • Сусам (0.5 милиона)

"Нашите данни показват," обяснява д-р Гупта, "че организмите с черупки са най-големият хранителен алерген при възрастни, че алергията обикновено започва в зряла възраст и че се задържа през целия живот."

Все пак остава неясно защо толкова много възрастни са алергични към миди и как да предотвратят развитието на тази алергия.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.