Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Консервираните меса влошават астмата

Текст A

Според скорошно проучване, хората с астма, които консумират относително големи количества консервирани меса е по-вероятно да се влошат. Повишеното потребление на салами и други подобни меса е свързано с рак на белия дроб, намалена белодробна функция и повишени симптоми и честота на развитие на ХОББ. Неотдавнашно проучване, публикувано в сп. Thorax, се стреми да установи дали консумирането на консервирано месо има отрицателно въздействие върху астмата. Екипът изследва връзката между астмата и консервираните меса, както и ролята на затлъстяването при влошаването на симптомите на астма.

Проучването проследява 971 възрастни пациенти с астма, използвайки въпросници и медицински прегледи за период от 20 години. Събрани са данни за хранителните навици, телесното тегло и симптомите на астма. Събрана е също така демографската информация и фактори относно начина на живот, като нивото на физическа активност, тютюнопушенето, пола, възрастта и образователното равнище. Средно, участниците получавали 2.5 порции консервирано месо на седмица. Тези, които консумират една или по-малко на седмица, са определени като потребители с ниска честота. Онези, които консумират една до четири седмични порции, са класифицирани като средни потребители, а консумиращите повече от четири – като високи.

При изследване на приема на консервирано месо изследователите установяват влошаване на симптомите при 14% от потребителите с ниска честота, 20% от средните потребители и 22% от потребителите с висока честота. При изключване на други фактори (тютюнопушенето, редовната физическа активност, възрастта, полът и образователното равнище) онези, които най-често консумират консервирано по някакъв начин месо, е по-вероятно със 76% да влошат симптомите на астма в сравнение с тези, които консумират най-малко количество подобно месо.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.