Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Кучетата намаляват риска от екзема в детска възраст и облекчават астмата

Текст A

Кучетата често са описвани като най-добрия приятел на човека. Две нови проучвания подчертават защо кучетата заслужават тази слава. Те свързват отглеждането на домашни любимци с по-нисък риск от алергии и астма, особено сред децата. Учените установяват, че контактът с кучета в ранния живот може да помогне да се предотврати детската екзема и да се облекчат симптомите на астмата.

Първото проучване изследва как излагането на кучешки алергени още преди раждането повлиява риска от екзема при децата. Екипът от изследователи оценява контакта с кучета на бъдещи майки. За целите на изследването този контакт се определя като присъствие на куче в къщата поне веднъж на ден. Според резултатите децата, родени от майки, които са имали контакт с кучета по време на бременността, са имали по-малка вероятност да развият екзема на възраст от 2 години в сравнение с деца, родени от майки, които не са имали такъв контакт. Изследването обаче допълва, че когато децата навършат 10 години, този протективен ефект се изчерпва.

При второто проучване екипът изследва как контак­тът с кучета се отразява върху тежестта на астма при децата. Изследователите оценяват ефекта от два вида експозиция: експозиция на протеина, който предизвиква алергична реакция при деца с алергия към кучета; и експозиция на определени частици (напр. бактерии), които най-вероятно присъстват в кучето. Изследователите установяват, че при втората група деца се наблюдава облекчение на симптомите на астма.

Обратно на това, експозицията на кучешки "алерген" изглежда влошава респираторното състояние. Протективният ефект спрямо астмата се проявява при експозиция на неалергенни вещества, докато обратното не е вярно, подчертават учените. Алергията към кучета си остава сериозен проблем.

Необходими са допълнителни проучвания, за да се потвърди дали наистина контактът с куче преди и след раждането може да помогне за предпазване от екзема и астма в детска възраст.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.