Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Лишават ли растителните диети мозъка от есенциални нутриенти?

Текст A

Неотдавнашна статия предполага, че нарастващата тенденция към изцяло растителни диети, може да застраши здравето на мозъка ни.

Това е така, защото холинът до голяма степен липсва в безмесното хранене. В този контекст изследовател наскоро изрази загрижеността си относно нарастващата тенденция към диетите на растителна основа. Ема Дербишир, регистриран диетолог и академичен изследовател, публикува статия в списанието BMJ Nutrition, Prevention&Health за това. В статията тя изразява притеснение, че недостигът на холин може да съпътства преминаването към диети на растителна основа.

Холинът, подобно на омега-3 мастните киселини, не се произвежда в човешкото тяло в необходимото количество. Следователно получаването на холин чрез храната е от решаващо значение. Холинът е жизненоважен за синтеза на невротрансмитери, клетъчната структура и метилирането.

Проучвания свързват дефицита на холин с чернодробни заболявания, нарушени когнитивни функции и дори неврологични разстройства. Хранителното вещество е от ключово значение за развитието на здравия мозък, особено за фетуса.

Основни източници на холин са говеждото месо, яйцата, млечните продукти, рибата и пилешкото месо. Ядките, бобовите растения и зеленчуците, съдържат много малко холин.

През 1998 г. Медицинският институт на САЩ утвърждава дневния минимален прием на холин от 425 mg за жени, 550 mg за мъже, 450 mg за бременни жени и 550 mg на ден за кърмещи жени.

Въпреки това, мнозинството европейци, американци и австралийци не приемат препоръчаното количество холин с храната си.

Скорошна публикация в Lancet през 2019 г. дава препоръчва дневен прием за възрастни от 2 500 килокалории, споделя Дербишир. Въпреки че това е първият доклад, който съставя план за здравословно хранене, основан на насърчаване на екологичната устойчивост, ограничения прием на пълномаслено мляко, яйца и животински храни, този план може да повлияе на приема на холин, добавя изследователката.

Според нея, ако холинът не се получава в необходимите нива от храната, ще бъдат необходими стратегии за суплементация, особено във връзка с бременността, когато холинът е от решаващо значение за развитието на бебето.

Нужно е да се направи повече, за да се обучат здравните специалисти и потребителите за значението на богата на холин диета и постигането й.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.