Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Международната тиреоидна седмица - 22-28. май

Текст A

От заболявания на щитовидната жлеза (т.нар. тиреоидни заболявания) страдат повече от 750 млн. души по света. Щитовидната жлеза е „главен регулатор“ на метаболизма и на функцията на редица органи и системи на човешкото тяло. Тя играе ключова роля за нашето здраве и би могла да е причина за безплодие, сърдечно-съдови и неврологични заболявания и др. Въпреки че заболяванията са чести, в голям процент от случаите те остават недиагностицирани - все още почти половината от хората не знаят, че имат проблем с щитовидната си жлеза.

По повод Световния ден за борба с болестите на щитовидната жлеза (25. май) се провежда и Международната тиреоидна седмица (22-28. май) под мотото „Не си ти, а твоята щитовидна жлеза!“. Тя ще се отбележи с
 позициониране на информационна шатра пред НДК. Млади медици- доброволци ще тестват минувачите дали имат симптоми на болест на щитовидната жлеза е още редица инициативи, посветени на повишаването на информираността за заболяванията на щитовидната жлеза и възможностите за тяхното ранно откриване и лечение.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.