Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Мобилна лаборатория с безплатни тестове за пациенти със захарен диабет ще обиколи страната

Текст A

Национална информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечносъдовия риск при хора със захарен диабет тип 2 (ЗДТ2) стартира на 20-ти октомври 2018 г. Кампанията под надслов „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!” се организира от фармацевтична компания Boehringer Ingelheim България съвместно с Българското дружество по ендокринология, с цел да  информира широката общественост за риска от развитие на сърдечносъдови заболявания при хората със захарен диабет тип 2 (ЗДТ2) и се провежда за втора поредна година у нас.

Първия етап от инициативата е осъществяване на безплатни изследвания за гликиран хемоглобин на пациенти, диагностицирани със захарен диабет тип 2 и ще се проведе чрез използване на услугите на мобилна лаборатория в рамките на няколко дни в часовия диапазон от 10.00 до 16:00 ч. на посочените места в следните градове:

София:

  • 20-ти октомври, Борисова градина,
  • 21-ви октомври, Южен парк,

Пловдив – 22-ри октомври, до Градската художествена галерия,

Стара Загора – 23-ти октомври, Градската градина до Общината,

Варна – 25-ти октомври, до входа на Морската градина,

Плевен - 26-ти октомври, до Градската градина и пл. Възраждане.

Гликираният хемоглобин (отбелязван още като HbA1c) е форма на хемоглобина, която показва среднодневните нива на кръвната захар за последните 3 месеца. Изследването на гликирания хемоглобин е „златен стандарт” за оценка на гликемичния контрол при лица със захарен диабет. За измерване на нивата му не се изисква специална подготовка от страна на пациента и може да се извършва по всяко време на деня.

Информационната кампания е с национален обхват и се организира по повод Световния ден за борба с диабета – 14-ти ноември.

Ако захарният диабет тип 2 бъде открит навреме и правилно контролиран, може да намалее вероятността за допълнителни усложнения и тежки характерните съпътстващи заболявания. Това може да се случи посредством правилно хранене, умерена редовна  физическа  активност и избор на подходяща терапия. Пациентите със захарен диабет тип 2 трябва да са наясно, че ако страдат от това заболяване, опасността за тях не произтича единствено от повишените нива на тяхната кръвна захар, но и от развитието на сърдечносъдови заболявания.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.