Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Може ли диабет тип 2 да се предава?

Текст A

Нови изследвания, публикувани в The Journal of Experimental Medicine, показват, че захарният диабет тип 2 (ЗД2) може да бъде предаван по кръвен път, подобно на прионови болести като "луда крава". Въпреки че ЗД2 засяга повече от 420 млн. души по света, причините за него до голяма степен остават неизвестни. Ново проучване разкрива механизъм, който може да доведе до развитие на болестта. Откритието може да промени начина, по който я възприемаме както от изследователска, така и от терапевтична гледна точка.

Изследването разглежда възможността диабетът тип 2 да бъде причинен от неправилно нагъване на амилоиден прекурсорен протеин (АПП) в Лангерхансовите острови. Изследователите предполагат, че неправилното нагъване на АПП може да бъде това, което кара бета клетките да спрат да произвеждат инсулин при ЗД2. Нещо повече, при някои заболявания неправилно нагънатите протеини могат да предизвикват същото погрешно нагъване и на други протеини. Тези т.нар. прионови болести могат да се предават от един човек или животно в друго. За изследването си екипът създал миши модел, при който панкреасите на мишките са генетично модифицирани, за да ескпресират човешкия АПП. След това инжектирали неправилно нагънат АПП в мишки и откриват, че това предизвиква образуването на протеинови отлагания в панкреаса. Освен това мишките развили симптоми на ЗД тип 2 в рамките на седмици след инжектирането на АПП: установена била загуба на бета клетки и високи нива на кръвната захар. Изглежда, че неправилно нагънатият АПП може всъщност да причини агрегати – подобно на прионовите инфекции.

Въпреки че има множество случаи на пациенти, развили ЗД2 след трансплантация на органи, авторите се въздържат от прибързани заключения. Според тях тази концепция не е била взета предвид. Затова пък резултатите разкриват една съвсем нова област на изследване с значими последици за общественото здраве. Може би по-важ­но от предполагаемото междуиндивидуално предаване е прионоподобният механизъм, който е възможно да играе ключова роля в разпространението на болестта от клетка на клетка или островче до островче по време на прогресията на ЗД2.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.