Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Може ли кафето да се окаже тайната на борбата със затлъстяването?

Текст A

Учените от Университета в Нотингам открили, че едно кафе на ден стимулира "кафявата мастна тъкан", което може да се окаже ключът към борбата със затлъстяването и диабета.

Проучването е публикувано в сп. Scientifi cReports и е първо по рода си за откриване на веществата, имащи директен ефект върху функциите на кафявата мастна тъкан, играеща ключова роля в бързото горене на калории. Първоначално открита при бебетата и хиберниращите бозайници, в последните години такава бе открита и при възрастните. Нейната основна функция е да генерира топлина чрез горене на калории. Следователно хората с по-нисък индекс на телесна маса имат по-голямо количество кафява мазнина. Екипът започва със серия от проучвания върху стволови клетки, за да провери дали кафето може да стимулира кафявата мастна тъкан. Веднъж открили точната доза, те продължили с проучване върху хора със същите добри резултати.

Проф. Майкъл Симондс, който ръководи изследването, казва: „Кафявата мазнина действа по различен начин от другите мазнини в тялото и произвежда топлина чрез изгаряне на захар и мазнини, често в отговор на студ... Резултатите са положителни, но не можем да потвърдим, че именно кофеинът е съставката в кафето, която стимулира кафявата мастна тъкан или това се дължи на друг компонент. Сега проучваме и кофеиновите добавки. Веднъж щом потвърдим кое вещество е отговорно за това, то може да бъде използвано за менажиране на теглото или като част от програма за регулиране нивата на глюкоза в кръвта като превенция на развитието на диабет."


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.