
Може ли растителната храна да облекчи или предотврати астмата?
Консумацията на повече плодове и зеленчуци и по-малко млечни продукти може да помогне за предотвратяване на астма и намаляване на симптомите, заключи преглед на публикувани изследвания. Твърдението обаче остава спорно.
Публикуван е нов преглед за отношението на хранителния режим спрямо астмата.
Авторите заключават, че диетата на растителна основа може да подобри контрола на симптомите, докато млечните продукти увеличават риска от влошаване и задълбочават симптомите.
Направен е преглед на широк спектър от изследвания върху връзките между астмата и консумацията на плодове и зеленчуци, млечни продукти, яйца и наситени мазнини.
Проучване от 2015 г. използва анкети за оценка на диетата и здравето на 678 деца в Пуерто Рико и установява, че децата, които консумират предимно млечни продукти, е по-вероятно да имат астма.
Изследването е обсервационно по своя дизайн и се фокусира върху определен момент, а не върху изследването на резултата от дадената интервенция. Това затруднява изследователите да разграничават причините и последиците в своите резултати и заключения.
В пилотно проучване, включено в доклада, 13 деца с астма са поставени на диета без мляко и яйца, докато девет други продължават обичайната си диета.
След 8 седмици е отчетено повишаване на ФЕО1 средно с около 20% при децата, които не са консумирали мляко или яйца, което не е наблюдавано в контролите.
Слабост на това проучване от 2014 г. е липсата на рандомизация на пациентите.
В заключение, може да се каже че компонентни на диетата като антиоксиданти, фибри, полиненаситени мастни киселини, консумация на витамин D вероятно влияят на имунните пътища, участващи в патофизиологията на астмата. Въпреки това са необходими допълнителни изследвания за оценка на превенцията и контрола на астмата с диетични средства са необходими, за да се потвърдят тези асоциации.
Все още няма коментари.