Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Може ли заместителна терапия с естроген да предпазва от захарен диабет тип 2?

Текст A

Ново изследване затвърждава идеята, че естрогенната терапия може да помогне за предот­вратяване на диабет тип 2 при жени след менопау­за. Изследването идентифицира механиз­мите, чрез които хормонът помага да се контролират нивата на кръвната захар. В пилотно проучване върху постменопаузални миши и човешки клетки е установено, че естрогенът таргетира специфични клетки в панкреаса и червата и води до увеличена утилизаия на глюкозата. Jacques Philippe и съавт., които се занимават насочено със захарен диабет в Женева, наскоро публикуваха резултатите от работата си в сп. JCI Insight.

Предишни изследвания показват, че след менопау­зата жените имат по-голям риск от развитие на ЗД тип 2. Предполага се, че това се дължи на хормонални промени – намаляване на нивата на естрогена. При конкретното проучване се администрира естроген на постменопаузални мишки. Докато предишните изследвания се фокусират предимно върху това как естрогенът влияе на инсулина, при това се търси ефектът му спрямо клетките, произвеждали глюкагон. Новото проучване разкрива, че алфа-клетките на панкреаса или клетките, които отделят глюкагон, са силно чувствителни към естроген; хормонът ги кара да отделят по-малко глюкагон, но и повече от хормона, наречен GLP1. И по-специално, GLP1 се освобождава и от червата след ядене; стимулира секрецията на инсулин, блокира отделянето на глюкагон и увеличава усещането за ситост.

Изследователите добавят, че значимото увеличение на производството на GLP1 в червата, доказва решаващата роля на червата за контрола на въглехидратния баланс и влиянието на естрогените върху целия метаболизъм. Резултатите се потвърждават и при изследване на човешки клетъчни линии. За съжаление, употребата на хормонозаместителна терапия с естроген у постменопаузални жени се свързва с повишаването на сърдечно-съдовия риск. Въпреки това учените смятат, че ако хормоналното лечение се проведе в продължение само на няколко години и скоро след началото на менопаузата, рискът намалява.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.