Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Национална педиатрична болница „Детски здравен парк“

Текст A

България е единствената страна в Европа, която няма подобна обединена болница, специалистите, работещи с деца, са разпръснати в повече от 14 лечебни заведения

В Деня на детето (1 юни) се учреди Инициативен комитет от граждани, неправителствени организации, лекари и общественици за построяването на Национална педиатрична болница „Детски здравен парк“. Те внесоха апел до президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, министър-председателя Бойко Борисов и министъра на здравеопазването проф. Николай Петров.

По повод инициативата бе организирана пресконференция в Пресклуб БТА. Участие взеха част от членове на комитета – проф. Владимир Пилософ, Българска педиатрична асоциация, Ева Борисова, Асоциация Родители, Георги Богданов, Национална мрежа за децата, д-р Таня Андреева, специализант, д-р Елена Георгиева, педиатър, Пенка Георгиева, пациентски организации „Заедно с теб“, Елисавета Котова, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, и др. Те разказаха от различни гледни точки какви е ситуацията в момента, какви са неблагорпиятните последици от липсата на цялостна национална структура, която да се грижи за детското здраве, и защо има неотложна нужда от изграждане на Национална педиатрична болница „Детски здравен парк“.

България е единствената европейска страна, в която няма Национална педиатрична болница и малките пациенти и техните родители са принудени да обикалят редица здравни заведения, за да получат адекватна здравна помощ. Специалистите, работещи с деца, са разпръснати в повече от 14 лечебни заведения на територията на София. Десетки родители са принудени да обикалят със страдащите си деца и многократно да чуват: „Не сте за тук“.

Реализирането на инициативата Национална педиатрична болница „Детски здравен парк“ с диагностично-консултативни, лечебни, рехабилитационни, образователни и организационни функции ще осигури възможност за ефективна комуникация и екипна работа между отделните детски специалисти, което ще доведе до съкращаване на диагностично-лечебния процес. Болницата трябва да предлага не просто концентрация на скъпоструваща съвременна апаратура, а ефективното й използване от висококвалифицирани специалисти. Детската болница трябва да осигурява своевременна, високоспециализирана спешна помощ, както и комплексна психологическа и социална подкрепа за децата и техните семейства, включително обучение на родители на деца с хронични проблеми, адекватна рехабилитация и палиативни грижи.

Повече отвсякога се нуждаем от изграждане на доверие от страна на родителите, за чиито деца се осигурява комплексна грижа спрямо най-съвременните медицински стандарти. Научните постижения, пълноценното обучение, продължаващата следдипломна квалификация, приемствеността и високата мотивация на лекарите и специалистите по здравни грижи са ключово важни и за целта е необходимо да има едно място на национално ниво, където не само лекуваме болестта, но където утвърждаваме здравето сред най-малките граждани на България!

 

История на проблема: Идеята за построяването в София на многопрофилна университетска педиатрична болница съществува отдавна. През 1978 г. е направена първата копка на територията на Александровска болница. Издигнат е частично корпус, който в момента е изоставен. Проучванията показват, че в настоящия момент този начален строеж е неизползваем. През 1988-1989 г. е изготвен план на СГО за трансформиране на бившата профсъюзна школа на Горнобански път в педиатрична болница. След начална реконструкция и изразходвани доста средства проектът е изоставен. През 2002-2003 г. възниква идеята за изграждането на т.нар. „Царска болница”. Още в началото поради липса на съгласие между политическите партии проектът е прекратен.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.