Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Наследствена ли е левкемията?

Текст A

Левкемията не е изцяло наследствена. Въпреки това човек може да е генетично предразположен към развитието на този вид онкологично заболяване. Фактори като околната среда и начин на живот, които може да повишат риска от развитие на левкемия, не са за пренебрегване. Пример за такива са поемането на токсини и тютюнопушенето.

Левкемията, въпреки че е генетично заболяване, в повечето случаи не е наследствена. Болестта е свързана с човешката ДНК молекула, съдържаща генетичната ни информация. ДНК определя пролиферацията, диференциацията и функцията на клетките в организма. Развитието на левкемия се основава на мутация в ДНК на клетките на костния мозък. В резултат се появяват абнормални клетки в кръвта и КМ. Освен това, левкемията довежда до потискане на продукцията на плурипотентни клетки в КМ.

Мутациите от този вид не са наследствени. Възможно е такава да се отключи през годините. ДНК мутации свързани с развитието на левкемия по-вероятно се развиват след зачеване, а не са наследени от гените на родителите. Понякога родителите предават на децата си определени генетични мутации или предразположение към развитие на болести. Най-често, все пак, мутацията свързана с болестта на кръвта се появява de novo.

Фамилната остра миелоидна левкемия е пример за наследствена форма на левкемия. Мутацията е свързана с абнормалени CEBPA гени.

Рискови фактори, свързани с развитието на левкемия:

Генетика

Левкемията е заболяване, което променя гените.

Мутация във Филаделфийската хромозома променя стволовите клетки в белия кръвен ред. Тази мутация не е наследствена, но може да повиши риска от развитие на хронична миелоидна левкемия. Учени, провели проучване през 2019 г. откриват, че определени генни мутации и по-специфично FLT3-ITD и NRAS мутации, често се срещат при индивиди, които имат остра миелоидна левкемия тип М5. Този вид левкемия се свързва с образуването на незрели бели кръвни клетки.

Фамилност

При съществуващ болен от 1-ва генерация, например родител, рискът за развитие на хронична лимфоцитна левкемия се повишава.

Възраст

Според центърът за контрол и превенция на заболяванията, острата лимфоцитна левкемия засяга най-вече деца и юноши. Американското дружество на онколозите съобщава, че 9 от 10 случая на хронична лимфоидна левкемия са на хора на възраст над 50 години.

Пол

Мъжете са с по-висок риск от развитие на хронична и остра лимфоцитна левкемия.

Раса

Според проучвания левкемията е по-често срещана при европеидната раса.

 

Други рискови фактори са:

Синдром на Даун, Синдром на Клайнфелтър, Анемията на Фанкони и генетични болести.

 

Околната среда

Експозицията на токсични материали, например индустриални химични вещества или радиация, повишава риска от развитие на заболяването. Хората са изложени на радиация при КТ, ЯМР и Рентгенография. При лечение с химиотерапия също съществува риск за пациента. Бензенът, бензинът и цигареният дим са рискови. Бензенът е химично вещество, намиращо приложение в много продукти, от лепило до почистващи препарати.

 

Превенция

Въпреки че нямаме контрол над определени фактори като възраст и пол, възможността да се намали риска от развитие на левкемия чрез полагане на определени промени в начина на живот съществува. Те включват:

  • Ясна фамилна анамнеза.
  • Отказ от тютюнопушене.
  • Избягване на пряк контакт с токсични продукти.

Здравословно хранене и редовно практикуване на спорт.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.