Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Ниските нива на вит. В12 по време на бременност свързани с риска от захарен диабет

Текст A

Публикувано наскоро проучване установи, че децата, родени от майки, които са имали недостиг на витамин В12 по време на бременността, може да са изложени на по-голям риск от развитие на диабет тип 2 и други метаболитни нарушения. Екип от учени представят предварителните резултати от свое проучване на Годишната конференция по ендокринология във Великобритания.

Препоръчителната дневна доза витамин В12 за лица на възраст 14 и повече години е 2.4 μg, до 2.6 μg за бъдещи майки и 2.8 μg по време на кърмене. Предишни изследвания показват, че жените с ниски нива на витамин В12 по време на бременност са по-склонни да имат по-висок индекс на телесна маса (BMI), а децата им са с ниско тегло при раждане и с висок холестерол.

Tези наблюдения могат да бъдат свързани с леп­тина, хормон, произвеждан от мастните клетки. Често наричан "хормон на ситостта", лептинът казва на тялото ни кога е време да спре да яде. Изследванията показват, че наднорменото тегло може да доведе до повишаване на нивата на лептин в отговор на приема на храна. Така се развива лептинова резистентност, водеща до по-нататъшно преяждане, наддаване на тегло и инсулинова резистентност, които повишават риска от захарен диабет тип 2.

В момента учените все още не са в състояние да установят точните механизми, чрез които майчиният недостиг на витамин В12 повишава нивата на лептин в потомството, но имат някои предположения. Или ниските нива на B12 водят до натрупване на мастна тъкан в плода и така се увеличава лептинът, или ниското В12 всъщност предизвиква химически промени в плацентарните гени, които произвеждат лептин и повишават общото му количество. Ако се потвърдят предположенията на авторите, се очаква да бъдат преразгледани настоящите препоръки за прием на витамин В12 по време на бременност.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.