Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Нискокалоричните подсладители увеличават мастната тъкан

Текст A

Много хора избират нискокалорични подсладители като "здравословна" алтернатива на захарта, но ново изследване, представено на ENDO 2017 (99-ата Годишна среща на Ендокринологичното общество, проведена във Орландо, Флорида), показва, че те не са толкова здравословни всъщност.

Сукралозата е изкуствен подсладител с нула калории и е до 650 пъти по-сладък от захарта. Използва се като заместител на захарта в много продукти, включително диетична кола, трапезни подсладители, дъвки, зърнени закуски и дори салати. Имайки предвид широко документираните вреди за здравето от консумацията на захар, все по-голям брой хора се обръщат към подобни продукти, с мнението, че те са полезни.

Въпреки това има все повече научни доказателства, че тези подсладители водят до метаболитна дисфункция. Изследвания показват, че сукралозата води до натрупване на мастни капки в стволови клетки, добити от мастна тъкан. Проби от абдоминална мастна тъкан на хора, консумирали голямо количество такива подсладители, са били сравнени с проби на възрастни, които не консумират нискокалорични подсладители.

Екипът открил, че при възрастните, които консумират нискокалорични подсладители не само има увеличение на транспорта на глюкоза към клетките, но е демонстрирана и свръхекспресия на гени, свързани с производството на мазнини. Освен това, учените установили до 2,5 пъти по-висока експресия на рецептори за сладко сред пробите от възрастни, които консумират нискокалорични подсладители. Тази свръхекспресия може да участва в транспортирането на глюкозата в клетки. Оттам глюкоза се абсорбира в голямо количество в кръвния ток.

Ефектите на нискокалорични подсладители са били най-силно изразени при възрастни, които са с наднормено тегло, отбелязва екипът. Взети заедно констатациите на експертите показват, че нискокалоричните подсладители може да нарушат обмяната на веществата по начин, който повишава образуването на мазнини.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.