Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Нисковъглехидратните диети забавят стареенето на мозъка

Текст A

Според учени, човешките неврони започват да се разрушават към края на 40-те ни години. Съществува обаче диета, която може да се отрази благоприятно върху този процес. Това е нисковъглехидратната диета.

Чрез наблюдение с КТ на пациенти в определената възрастова група, се установява, че мозъчните връзки започват да се прекъсват по-рано от очакваното. „Невробиологичните промени, свързани със стареенето, могат да се забележат още към края на 40-те,“ споделя Лилиан Мука, професор в катедрата по биохимични инженерни науки, Ню Йорк. „Въпреки това, проучването също установява, че този процес може да бъде предотвратен или дори обърнат чрез промени в диетата, включващи минимално количество прости въглехидрати“.

За да бъде разбран механизмът на действие на диетата, учените са се съсредоточили върху млади хора, чиито мозъци не показват индикации за стареене. Това би могъл да бъде всъщност и периодът, в който превенцията е най-ефективна.

Провеждайки КТ на близо 1000 участници на възраст между 18 и 88 години, се установява, че щетите върху невроните се различават в зависимост от енергийния ресурс на мозъка. Глюкозата, според изследването, потиска стабилността на невроните, докато кетоните-продуцирани от черния дроб по време на нисковъглехидратна диета, ги стабилизират.

„Това, което открихме чрез проучването включва и добра, и лоша новина. Лошата е, че мозъкът започва да старее много по-рано от предполагаемото - с наближаването на 50-те. Добрата е, че може да се предотврати дори да се обърне тази тенденция чрез диета, която включва замяната на глюкоза с кетони”.

„Смятаме, че с напредване на възрастта, мозъкът започва да губи възможността си да метаболизира ефективно глюкозата, което причинява глад на невроните и довежда до мозъчни изменения. Поради това дадохме на участниците друг вид източник на енергия за мозъка - нискокалорична диета или прием на хранителни добавки, включващи кетони. Дори и при най-младите участници се прояви стабилизация на нервните пътища“.

Кето диета е богата на мазнини и протеини, но ниска на въглехидрати, предизвиквайки горене на мазнини, вместо на въглехидрати. Диетата се използвала при деца с някои форми на епилепсия. В днешно време се твърди, че тя би могла да помогне и на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Д-р Кати Стъбс, част от проучване свързано с болестта Алцхаймер, споделя, че откритието е много интересно, но все още недостатъчно пълно. „При кето диета съществува риск от прием на твърде много мазнини, намалена консумация на плодове и зеленчуци, което води само по себе си до други заболявания, свързани със сърдечно-съдовата система“.

„Освен това съществуват огромен набор от доказателства, че Медитерианската диета, включваща основно пълнозърнести храни, е най-добрата позната до сега диета за предпазване на мозъка и сърцето. За да можем да препоръчваме кето диетата на пациентите си, трябва да бъдат проведени още множество изследвания“.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.