Прескочи към главното съдържание на страницата

Новини


Нови теории за това как резистентните бактерии изграждат своите защити

Текст A

По-доброто разбиране на начина, по който работят стотиците различни видове боле­стотворни бактерии, може да подпомогне пътя за справяне с последиците от тях, според водещи учени. Изследователи от университета в Лийдс са открили нова информация за работата на протеинов комплекс, наречен BAM (Beta-barrel Assembly Machinery), който спомага за вкарването на други бактериални протеини в най-външния защитен слой на бактерията.

За да могат бактериите да разпространяват болести, те трябва да образуват външна мембрана или няма да оцелеят в суровите среди, в които живеят. С новите си резултати, изследователите казват, че може да е възможно да се изработят лекарства, които да са насочени към ВАМ комплекса и да го спрат да работи.

Проф. Рансон казва: "Това е сложна молекулярна машина, участваща в поддържането на бактерията жива и ние знаем, че мутациите в него са пагубни за бактериите. Други проучвания показват, че BAM съществува в две различни форми (открита и закрита), но откритата форма изглежда изисква част от комплекса да се разпадне”.

Антибактериалната резистентност се превръща в основен проблем през последните години и много лекарства, разработени за борба с инфекции – от магарешка кашлица до салмонела, както и широка гама от вътреболнични инфекции, губят своята ефективност. Комплексът BAM, намиращ се във външната мембрана на грам-отрицателните бактерии, вмъква други протеини в мембраната, където те са необходими, за да образуват функционален защитен слой. Как това се случва, все още не е ясно, но промяната във формата се смята за възможност желаните протеини да влязат в мембраната. Използвайки силно напреднали електронни микроскопи, проф. Радфорд и проф. Рансон са виждали структурата на BAM в отворено състояние, чрез бързото замразяване на комплекса от разтвора.


Коментари 0
За да коментирате трябва да сте влезли в профила си. Вход от тук.


Все още няма коментари.